GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks juicht Europese regels voor zwangerschapsverlof toe

Brussel, 30 september 2008 - Morgen presenteert de Europese Commissie een voorstel om zwangerschapsverlof in Europa te verlengen van veertien naar minimaal achtien weken. Ook zelfstandigen moeten betaald verlof kunnen krijgen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg juicht dit voorstel toe, maar mist wel een verplichting waarbij vrouwen al enige weken voor hun uitgerekende datum met verlof moeten gaan. En helaas ontbreekt er een verlofregeling voor vaders.

"Veel mensen vragen om een socialer Europa. Een Europa waarin niet alleen bedrijven profiteren van de interne markt, maar waarin ook voor werknemers een minimum aan rechten wordt afgesproken. Dit voorstel past in die wens", aldus Buitenweg.

Het voorstel heeft betrekking op werknemers en zelfstandigen. De Europees verplichte verlofperiode zal met vier weken verhoogd worden als het aan de Europese Commissie ligt. Voor Nederland betekent dit een uitbreiding van twee weken, omdat Nederland zelf al een verlof van zestien weken kent.

GroenLinks hoopt dat het Europese voorstel nog zodanig gewijzigd wordt, dat het mogelijk blijft voor lidstaten om een verlofperiode vóór de uitgerekende bevallingsdatum te verplichten. De Europese Commissie wil dat vrouwen maximale flexibiliteit krijgen om hun verlofperiode zelf in te richten, zolang ze maar minimaal zes weken na de bevalling vrij zijn. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de Nederlandse verplichting om minimaal vier weken voor de uitgerekende datum verlof op te nemen komt te vervallen. GroenLinks wil zich hiertegen verzetten.

"Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er een verband bestaat tussen oververmoeidheid en bijvoorbeeld postnatale depressies bij moeders. Het is daarom van wezenlijk belang dat vrouwen niet alleen na de bevalling, maar ook daarvoor voldoende rust nemen. Als dat niet verplicht is, zullen veel vrouwen over hun grenzen heen gaan als hun werkgever nog geen vervanging heeft geregeld. Zo zie ik in Brussel geregeld vrouwen tot op de laatste dag aan het werk. Het is een gemiste kans om hier geen einde aan te maken", aldus Buitenweg.

Verder staat er in het voorstel niets over vaderschapsverlof. Zwangerschapsverlof is weliswaar vooral een gezondheidskwestie en vaders hoeven de bevalling nu eenmaal zelf niet te doorstaan. Maar om de rol van vaders in de verzorging van hun kinderen te benadrukken en te stimuleren zou het goed zijn als tegelijkertijd ook een regeling komt voor zorgverlof voor vaders.

Buitenweg: "Wettelijke regelingen voor vaderschapsverlof in de EU verschillen sterk per lidstaat. In de meeste lidstaten is er een verlofregeling die varieert van 2 dagen tot 9 weken, al dan niet tegen een volledige uitbetaling van het salaris. In sommige landen, zoals Ierland, is er helemaal niets wettelijk geregeld. Het is van belang om ook jonge vaders in deze lidstaten verlof te gunnen, zodat zij niet genoodzaakt zijn om hun vakantiedagen op te nemen of zich zelfs ziek te melden."

In Nederland heeft GroenLinks een initiatiefwet gemaakt voor twee weken betaald vaderschapsverlof. Onderzoeken wijzen uit dat verlof voor vaders positief uitpakken. Het aantal scheidingen is minder en kinderen blijken een positiever beeld te hebben van de rol van beide ouders in het gezin.


---------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa