Rechtvaardige behandeling geëist voor laatste inbeslaggenomen pitbulls


AMSTERDAM, 20080930 -- Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de stichting Rechten Voor Al Wat leeft hebben in een brief aan minister Verburg ernstig bezwaar gemaakt tegen het feit dat zij ruim 80 pitbulls, die vanwege de oude Regeling Agressieve Dieren (RAD) al maanden geleden in beslag genomen zijn, vanaf oktober wil onderwerpen aan een nog niet wetenschappelijk uitgeteste risico-schatting (risico-assessment) en bij een negatieve uitslag wil doden. Een groot deel van deze honden heeft door de maandenlange opsluiting gedragsafwijkingen opgelopen. Hierdoor is de kans groot dat de uitslag van het risico-assessment negatief uitvalt.

De dierenbeschermingsorganisaties vinden het ontoelaatbaar dat deze pitbulls die slachtoffers van eerdere foute regelgeving zijn, dit wellicht met de dood moeten bekopen. Zij hebben daarom de minister dringend verzocht van haar eerdere besluit af te stappen en in plaats daarvan ervoor te zorgen dat deze honden eerst uit hun isolement gehaald worden en een eerlijke kans krijgen. Met aandacht en gedragstherapie moet bekeken worden wat de mogelijkheden nog voor hen zijn.

Deze ruim 80 pitbulls zijn de laatste slachtoffers van de oude RAD waardoor in de afgelopen vijftien jaar duizenden pitbulls enkel op hun uiterlijk ter dood veroordeeld werden. Van deze groep van 80 pitbulls heeft een groot deel nog nooit gebeten, maar vertoont nu door de langdurige isolatie afwijkend gedrag. De maandenlange opsluiting verkleint voor hen de kans om positief uit de risico-assessment te komen. Daarbij komt dat ook de leefomgeving van de hond en de controle die de eigenaar heeft over de hond worden meegewogen. Bij eigenaren van pitbulls zal dat mogelijk niet altijd gunstig uitpakken. Het is niet acceptabel dat de hond vanwege zijn eigenaar ter dood veroordeeld zou worden.
Daar komt dan nog bij dat het risico-assessment pas over 1,5 tot 2 jaar wetenschappelijk uitgetest zal zijn. Toch wil de minister nu al deze pitbulls, en vanaf januari ook andere honden, aan dit risico-assessment onderwerpen.

De dierenbeschermingsorganisaties vinden het verder een kwalijke zaak dat de minister een negatieve uitslag van een risico-assessment zonder enige restrictie, automatisch lijkt te willen koppelen aan de doodstraf. Een hond, ook een pitbull, kan tot op hoge leeftijd nog dingen af- en aanleren, bovendien kan ook altijd nog een muilkorf- en aanlijngebod worden opgelegd.





Ingezonden persbericht