Aanval op Gezondheidsraad in `schaduwrapport'


"Vitamine D-advies kost onnodig doden"

GENDRINGEN, 20080930 -- "Dit advies kost onnodig doden", zegt dr. Gert Schuitemaker over de nieuwe vitamine D-aanbeveling die de Gezondheidsraad vandaag publiceert. "De benodigde inname van vitamine D wordt veel te laag geschat en blijft ver achter bij een recente aanbeveling van veertien voornamelijk Amerikaanse wetenschappers. In mijn `schaduwrapport' volg ik hun advies."

Het schaduwrapport van Schuitemaker draagt als titel Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten. "Vitamine D wordt al decennialang wereldwijd onderschat", aldus Schuitemaker. "In het schaduwrapport kunnen mensen lezen hoe ze zich met deze vitamine écht kunnen beschermen tegen osteoporose, kanker, hart- en vaatziekten en mogelijk zelfs tegen diabetes, reuma, multiple sclerose, depressie en tuberculose."
Centraal in het schaduwrapport staat het advies dat veertien gerenommeerde vitamine D-experts uit de VS en Canada afgelopen april publiceerden. "Zij bevelen een dagdosis aan van 50 mcg (2000 IE) vitamine D. Met deze dosis kan volgens hen worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziekten gaan lijden en eraan sterven."

Zevenduizend kankerdoden
De veertien experts baseren hun aanbeveling op een groot aantal wetenschappelijke publicaties. En onder die experts zijn niet de minsten, zoals de vooraanstaande voedingsepidemioloog prof. dr. Walter C. Willett. Er zijn de afgelopen jaren onder meer diverse onderzoeken gepubliceerd over de relatie tussen vitamine D-gebrek en kanker. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers in 2007 berekend dat wanneer Nederlanders elke dag 25 mcg (1000 IE) vitamine D zouden nemen, op jaarbasis bijna zevenduizend minder doden als gevolg van kanker te betreuren zijn. Dit komt neer op een afname van 18 procent.
Dat de Gezondheidsraad zich niets aantrekt van het advies van de veertien experts kan Schuitemaker niet begrijpen, maar wél verklaren. "De raad meent dat het wetenschappelijk bewijs nog onvoldoende is. De veertien experts vinden ook dat meer onderzoek nodig is, maar achten het onverantwoord om daarop te wachten."
Daarnaast leeft er koudwatervrees voor overdosering van de vetoplosbare vitamine. "Blijkbaar is het in Nederland nog altijd belangrijker te voorkomen dat ook maar één iemand te veel vitamine D inneemt, dan dat het merendeel van de bevolking in voldoende mate wordt voorzien. In mijn boek is te lezen dat die angst voor vitamine D is gebaseerd op een mythe, die al decennialang in stand wordt gehouden."

Gert Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. Hij is hoofdredacteur van de tijdschriften Ortho en Fit met Voeding. Zie ook: http://www.nieuwlichtopvitamined.nl/.

Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten. Gert Schuitemaker
Ortho Communications & Science, Gendringen, prijs ¤ 14,90. ISBN978-90-761- 6110-5.


Bestellen:
Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten
Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten
Gert E. Schuitemaker