Dexia Bank


Dexia haalt 6,4 miljard EUR op bij Belgische, Franse en Luxemburgse overheden en bij aandeelhouders

30/09/2008

Gezamenlijke actie van de drie overheden en de huidige aandeelhouders om Dexia te steunen


* De Belgische overheden en de Belgische aandeelhouders investeren samen 3 miljard EUR

* Franse regering en CDC investeren 3 miljard EUR
* De Luxemburgse regering investeert 376 miljoen EUR

De Belgische en de Franse regering maken vandaag bekend dat ze ingeschreven hebben op een kapitaalverhoging van Dexia tegen een prijs per aandeel overeenkomstig de slotkoersen van het Dexia-aandeel over de laatste 30 kalenderdagen, namelijk 9,90 EUR.

Bovendien zal de Luxemburgse regering intekenen op een uitgifte van converteerbare obligaties van Dexia Banque Internationale à Luxembourg voor een totaal bedrag van 376 miljoen EUR.

Het akkoord tussen de partijen voorziet in de volgende verdeling:

België


* De Belgische Federale regering, de drie gewestregeringen en de drie huidige institutionele aandeelhouders gaan akkoord om samen samen 3 miljard EUR te investeren in Dexia NV.


* De Federale regering investeert 1 miljard EUR.
* De drie gewestregeringen investeren samen 1 miljard EUR:


* Vlaanderen: 500 miljoen EUR

* Wallonië: 350 miljoen EUR

* Brussel: 150 miljoen EUR

De drie huidige institutionele aandeelhouders investeren 1 miljard EUR:

* Gemeentelijke Holding NV: 500 miljoen EUR
* Arcofin CV: 350 miljoen EUR

* Ethias: 150 miljoen EUR

Frankrijk

* De Franse regering gaat akkoord om 3 miljard EUR te investeren in Dexia NV.

Luxemburg

* De Luxemburgse regering gaat akkoord om 376 miljoen EUR te investeren in Dexia Banque Internationale à Luxembourg SA onder de vorm van converteerbare obligaties.


* Dexia is een beursgenoteerd bedrijf. Dit persbericht bevat informatie die onderworpen is aan de transparantievoorschriften.

6,4 miljard EUR kapitaal moet de Groep een stevige solvabiliteit garanderen

Wegens de drastische verslechtering van de business- en marktomgeving en de financiële moeilijkheden van een aantal financiële instellingen heeft Dexia een voorzichtige analyse gemaakt van zijn situatie en besloten actie te ondernemen om 6,4 miljard EUR kapitaal aan te trekken.

Dexia verwacht een Tier 1-ratio van meer dan 10 % eind september 2008, vóór de kapitaalverhoging.

Dankzij de kapitaalinjectie van 6,4 miljard EUR zal Dexia een van de best gekapitaliseerde banken van Europa kunnen blijven, ondanks de mogelijke negatieve gevolgen van:

* een nooit eerder geziene beursvolatiliteit, met een mogelijke impact op de tegen marktwaarde gewaardeerde effecten en op risicogewogen activa;

* een algemene verslechtering van de kredietwaardigheid van sommige bancaire tegenpartijen;

* bijkomende waardeverminderingen op de aandelenportefeuilles;
* een verdere verslechtering van de verzekerde portefeuille en van de Financial Products-portefeuille van FSA.

Dexia finaliseert de voorwaarden van zijn steun aan de activiteit Financial Products van FSA

Om de liquiditeit van de Financial Products-portefeuiles te blijven ondersteunen en tegelijk de positie van Dexia te vrijwaren en zijn risico te beperken, zal de niet-gewaarborgde liquiditeitslijn van 5 miljard EUR die Dexia ter beschikking heeft gesteld van zijn dochter belast met het beheer van de Financial Products, wordt omgezet in een repo van hetzelfde bedrag. Op die manier wordt het risicoprofiel van deze lijn significant verlaagd.

Dexia neemt het kredietrisico op zich en heeft besloten de economische verliezen bij zijn dochter belast met het beheer van de Financial Products die het bedrag van 316 miljoen USD geboekt in juni 2008 overschrijden, te compenseren met een kapitaalinjectie die in geen geval meer dan 500 miljoen USD mag bedragen. Binnen die limiet zullen de kapitaalverhogingen het bedrag van bijkomende economische verliezen na vennootschapsbelasting dekken, indien en wanneer ze zich voordoen.

Deze maatregel zal de liquiditeit van de Financial Products-portefeuilles ten goede komen en zal desinvestering tegen `dumping'prijzen vermijden, terwijl de steun van Dexia en zijn risico op eventeel verlies begrensd worden.

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is op het gebied van de financiering van de lokale publieke sector. Met een beurskapitalisatie van 11,7 miljard EUR op 30 juni 2008 behoort Dexia tot de twintig grootste financiële instellingen van de eurozone. Op dezelfde datum telde de Groep meer dan 36 500 medewerkers, gespreid over 39 landen. Dexia heeft een van de hoogste ratings in de bankwereld. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: een universele bankactiviteit in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije) en een wereldwijd leiderschap inzake Financiële dienstverlening aan de publieke sector en financiering van projecten.