Ingezonden persbericht


Persbericht

30 september 2008

Kadaster breidt organisatie uit met komst van KLIC KLIC wordt per 1 oktober 2008 onderdeel van het Kadaster

Op 1 juli jl. is de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (`Grondroerdersregeling') in werking getreden. Het Kadaster is door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen als uitvoerende dienst. Als intermediair regelt het Kadaster vanaf 1 oktober 2008 de informatie-uitwisseling over kabels en leidingen tussen netbeheerders en gravers. Het Kadaster neemt deze taak over van het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) te Maarsen die deze taak tot 1 oktober 2008 uitvoert. Op 1 oktober neemt het Kadaster KLIC over dat vanaf dat moment deel uitmaakt van de afdeling Geo Informatie van het Kadaster.

KLIC
In 1989 werd de Stichting KLIC opgericht. Het doel van KLIC is tweeledig: het terugdringen van het aantal graafschades en het verzorgen van de informatie-uitwisseling tussen grondroerders en netbeheerders. Tot de komst van de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten werd op basis van vrijwilligheid een graafmelding gedaan. Vanaf 1 oktober 2008 is dit een wettelijke verplichting geworden.

De KLIC-organisatie bestaat uit 38 medewerkers waarvan 12 personen in dienst zijn van KLIC, de overige 26 medewerkers worden via een uitzendorganisatie ingehuurd. Het Kadaster heeft de vaste medewerkers van KLIC een functie binnen de Kadasterorganisatie aangeboden. Met de komst van het elektronische uitwisselingsysteem Klic-online zal het aantal inhuurkrachten op den duur worden teruggebracht.

Grondroerdersregeling
De Nederlandse bodem ligt vol met kabels en leidingen. Graafwerkzaamheden veroorzaken regelmatig schade. Deze schade kan grote gevolgen hebben, niet alleen voor mens en milieu maar ook maatschappelijk. Het Ministerie van Economische Zaken wil het aantal graafschades in Nederland terugdringen en heeft daarom de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (ook wel de `Grondroerdersregeling' genoemd) opgesteld. Deze wet stelt het melden van machinale graafwerkzaamheden door gravers verplicht zodat met de door de netbeheerders aangeboden informatie zorgvuldiger en veiliger gegraven kan worden. In de huidige situatie vindt het melden van een graafmelding nog plaats op basis van vrijwilligheid.

Meer informatie
Meer informatie over de grondroerdersregeling kunt u lezen op www.kadaster.nl/klic of www.vermindering-graafincidenten.nl.



Ingezonden persbericht