Ingezonden persbericht
ARIEL AANKOOP DRAAGT BIJ AAN KLIMAATONDERZOEK OP NOORDPOOL
Grootschalige samenwerking Ariel en Nederlands Poolstation primeur in Nederland
Rotterdam, 30 september 2008 -- Wasmiddelenproducent Ariel en het Nederlands Poolstation in Spitsbergen slaan de handen ineen voor een bijzondere actie: wie vanaf morgen t/m 31 december 2008 een actieverpakking Ariel koopt, schenkt een onderzoeker van het Nederlands Poolstation één uur gebruik van onderzoeksfaciliteiten op Spitsbergen. Ariel is het eerste merk dat in het belang van het klimaat een grootschalige samenwerking aangaat met het Nederlands Poolstation. De actie geldt voor de meest verkochte producten van Ariel, Ariel vloeibaar voor de witte en gekleurde was en Ariel poeder voor de witte was, en maakt naar verwachting tien jaar extra klimaatonderzoek mogelijk.
Ariel hoopt Nederlanders bewuster te maken van het belang van onderzoek naar de klimaatverandering en wil dat iedereen daar een bijdrage aan kan leveren. De keuze voor het onderzoeksstation in Spitsbergen, de noordelijkste plek van de wereld, ligt voor de hand omdat hier de temperatuurstijgingen en de gevolgen daarvan het snelst zichtbaar zijn. De pool vormt daarom een goede graadmeter voor de rest van de aarde.
Hoe meer pakken of flessen Ariel worden verkocht, hoe meer dat het Nederlands Poolstation oplevert. Maarten Loonen, bioloog en onderzoeker en stationsleider van het Nederlands Poolstation: 'Voor elk verkocht product krijgen wij één uur onderzoeksruimte voor een onderzoeker. Naar verwachting maakt Ariel daarmee tien jaar lang een verdubbeling van onze faciliteiten op Spitsbergen mogelijk. Daardoor kunnen we aanzienlijk meer klimaatonderzoek doen.'
Met de actie hoopt Ariel dat Nederlanders meer aandacht krijgen voor de klimaatverandering en wat daartegen gedaan kan worden. De wasmiddelenproducent begon hier al mee door Ariel te vernieuwen zodat het nu op 30 graden ook schoon wast. Wassen op 30 graden in plaats van 40 bespaart per wasbeurt tot 40% energie.
Onderzoek opwarming aarde
Het Nederlands Poolstation doet op dit moment onderzoek naar klimaatverandering door te kijken naar de veranderingen in de beplanting en het gedrag van dieren in het poolgebied. De gevolgen van de opwarming van de aarde beginnen bijvoorbeeld voor de ijsbeer al ernstige vormen aan te nemen. Het pakijs in de oceaan -- zijn leefgebied -- smelt, waardoor hij noodgedwongen terechtkomt op het land. Daar is veel moeilijker voedsel te vinden.
Ariel en Tikkie Terug
Nederlanders moeten op zo veel mogelijk manieren ertoe bewogen worden iets te ondernemen tegen de klimaatverandering. Daarom is Ariel, in samenwerking met Klimaatcampagne HIER en RTL Nederland, de initiatiefnemer van de campagne Tikkie Terug. Deze campagne geeft Nederlanders concrete, gemakkelijk uitvoerbare tips om energie te besparen. Bij de start van Tikkie Terug, in januari 2008, wist 42% van de Nederlanders niet wat ze konden doen tegen de klimaatverandering. Nu, na een halfjaar, blijkt dat dit percentage is gedaald naar 33%: een winst van bijna 10% binnen een halfjaar. Verder blijkt inmiddels dat ook velen de energiebesparende tip om te wassen op 30 graden, in plaats van 40, ter harte hebben genomen. 52% van de Nederlanders wast nu meestal op 30 graden.
Het Nederlands Poolstation
Het Nederlands Poolstation op Spitsbergen is onderdeel van het Willem Barendsz Pool Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Poolstation levert op dit moment een bijdrage aan onderzoek naar klimaatverandering, door voornamelijk biologisch onderzoek. Het langst lopende onderzoek is het huidige onderzoek naar het broedgedrag van ganzen. Andere projecten zijn de invloed van de klimaatverandering en begrazing op de vegetatie. De resultaten worden in wetenschappelijke publicaties gepubliceerd en vormen de basis van onderwijs en presentaties op middelbare scholen en universiteiten. Daarnaast neemt het station internationaal deel aan rapportages over veranderingen in het poolgebied als gevolg van klimaatverandering. De nieuwe onderzoeksfaciliteit is beschikbaar voor onderzoekers van Nederlandse onderzoeksinstellingen.
---
Ingezonden persbericht