Politie dankzij AED beter in staat hulp te verlenen

Politie Hollands Midden, 30-09-2008 o Politie Hollands Midden en de Regionale Ambulance Dienst (RAD) Hollands-Midden hebben maandag 29 september een convenant tot samenwerking getekend dat er toe moet leiden dat agenten beter eerste hulp kunnen verlenen bij hartfalen.

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft eind 2007 besloten dat alle noodhulpautos van de politie voorzien moeten worden van een AED (een Automatische Externe Defibrillator). De achterliggende reden is dat de politie vaak als eerste bij een ongeval of een melding van onwelwording aanwezig is. Door de beschikking te hebben over de AED kan vrijwel direct gestart worden met het verlenen van eerste hulp bij een hartstilstand wat de overlevingskans van het slachtoffer enorm kan vergroten.

Eind van dit jaar zijn alle autos en gebouwen van het korps Hollands Midden ingericht met een AED. Om dit apparaat te kunnen bedienen worden ongeveer 800 medewerkers van de politie de komende drie maanden opgeleid door de RAD. Behalve dat er geoefend wordt met de AED worden ook de kennis en vaardigheden omtrent eerste levensreddende handelingen en de herkenning van ziektebeelden getraind.

Van vrijwilliger tot wijkagent De groep van politiemensen die wordt opgeleid bestaat uit, politiestudenten, hondengeleiders, beredenen, motorsurveillanten, wijkagenten en vrijwilligers. Voor het bedienen van de AEDs in de gebouwen krijgen de BHVers een aanvullende opleiding. Om de kennis op peil te houden gaan alle opgeleide politiemedewerkers elk jaar een herhalingscursus.

Levensreddende handelingen De levensreddende handelingen worden geoefend volgens het ABCDE-principe (Airway, Breathing, Circulation, Disability en Exposure). Daarnaast krijgen collegas informatie over het herkennen van een hersenbloeding, suikerziekte, epilepsie en hartklachten en leren ze hoe ze ambulancepersoneel kunnen assisteren bij onder meer de immobilisatie van de wervelkolom.

AED