Stadsdeel Zeeburg

`Space to take place':100 meter bank als relatiegeschenk

Gezamenlijk persbericht van ministerie van Buitenlandse Zaken, stadsdeel Zeeburg en Droog

30 september 2008
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft designonderneming Droog gevraagd een exclusief relatiegeschenk te ontwikkelen. Het resultaat: een honderd meter lange bank die aan de waterkant van IJburg in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg is geplaatst. De bank wordt middels duizend 'aktes van schenking' door ambassadeurs wereldwijd aan hun belangrijkste relaties geschonken. Dit idee van ontwerpster Claudia Linders draagt dan ook niet voor niets de naam 'Space To Take Place'.

De officiële presentatie van de bank aan de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, door de staatssecretaris voor Europese Zaken, Frans Timmermans, vindt plaats op 6 oktober 2008 om 12.00 uur. Locatie: Bert Haanstrakade, IJburg, Amsterdam.

Space To Take Place Foto: artist impression van Space to take place

De bank als relatiegeschenk, middels duizend 'aktes van schenking', betekent dat de ontvanger als het ware mede-eigenaar wordt van een stukje Amsterdam aan het IJ. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de interessante meerwaarde van dit project 'dat de bank als collectief bezit kan worden beschouwd en tevens als een mooi kunstobject in de openbare ruimte'.

De keuze van Claudia Linders om de bank op IJburg te plaatsen, is gerelateerd aan 'het innovatieve karakter' van het gebied. Volgens de ontwerpster is de locatie 'representatief voor hoogstaande Nederlandse architectuur en de uitbreidings- en dichtheidsvraagstukken van de volkshuisvesting'. Bovendien staat de plek volgens haar 'symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water en de ingenieurstraditie van landwinning'.

Claudia Linders

Claudia Linders is als architect opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en in 2001 gestart met Labeled, een studio voor interdisciplinair onderzoek en ontwerp. Labeled initieert en adviseert in visie-, project- en conceptontwikkeling, zoals bij de projecten Dare to Unlabel, Stad op Straat en het Stedelijk Museum Ypenburg. Claudia Linders is als coördinator Vormstudies verbonden aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam en als gastdocent aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam en de faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen van de TU Delft.

Droog

Droog is een internationale designonderneming die in 1994 is opgericht en opereert vanuit Amsterdam. De ontwerpmentaliteit van Droog staat dicht bij de mens en de producten vertellen elk een eigen verhaal over thema's als: onthaasten, herinneringen, nostalgie, hergebruik, vakmanschap en natuur. Droog wil met haar activiteiten bijdragen aan het internationale designdebat en gaat daarbij uit van wisselwerkingen tussen industrieel ontwerpers, maar ook grafisch vormgevers, modeontwerpers en architecten van over de hele wereld.

Landmaken op IJburg

IJburg is de jongste wijk van Amsterdam, gelegen in stadsdeel Zeeburg aan de oostkant van de stad. De wijk bestaat uit een groep kunstmatige eilanden in het IJ-meer die worden gemaakt volgens de zogeheten pannenkoekmethode: een soort sproeier brengt het zand onder water aan, en boven water wordt het zand opgespoten. Dit 'landmaken' is de stad Amsterdam goed toevertrouwd; al sinds de bouw van de dam in de Amstel rond 1250 zijn Amsterdammers bezig met het maken van kunstmatig land.

Volg dit project

De ontwikkelingen rondom Space To Take Place zijn binnenkort te volgen op www.spacetotakeplace.nl.