Provincie Groningen

Henk Helmantel wint Wessel Gansfortprijs 30 september 2008

De culturele prijs van de provincie Groningen, de Wessel Gansfortprijs, gaat dit jaar gaat naar Henk Helmantel. De kunstschilder geniet internationale bekendheid met zijn stillevens en middeleeuwse kerkinterieurs in realistische stijl. De jury noemt de Groningen kunstschilder van grote betekenis voor de Groninger cultuur en een waarachtige 'cultuurdrager'.

Volgens de jury heeft Helmantel met de reconstructie van een middeleeuwse parochieboerderij, de Weem, in het hart van het wierdedorp Westeremden een bijzondere waarde gegeven aan deze plek met zijn geschiedenis. 'Doordat Helmantel weet heeft van de traditie waarin hij staat en zich er wezenlijk mee verbonden voelt, is hij in staat dit over te dragen en daarmee door te geven aan de toekomst. Daarmee is hij van grote betekenis voor de Groninger cultuur en een waarachtige cultuurdrager,' aldus de jury.
De keuze kwam tot stand op voordracht van een jury bestaande uit Jos Visscher (zoon van de vorige laureaat Kees Visscher, Anne Hilderink, beeldend kunstenaar en Peter Breukink, directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken.

In 1989 is de Wessel Gansfort Prijs, genoemd naar de Groningse humanist Wessel Gansfort, ingesteld. Het is de culturele onderscheiding van de Provincie Groningen die tweejaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instelling, die op een bijzondere wijze een impuls heeft gegeven aan het culturele leven in de Provincie Groningen.
Op vrijdag 7 november om 16.00 uur zal Hans Gerritsen, gedeputeerde voor cultuur, de prijs uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Statenzaal van het Provinciehuis. De Wessel Gansfortprijs bestaat uit een wisselplastiek van Cees Sillen en een geldprijs van EUR 7.000,-.

Henk Helmantel (Westeremden 1945), bezocht van 1961 tot 1965 de Academie Minerva in Groningen. Zijn voorliefde voor de oude schilderkunst was in die tijd al sterk aanwezig. Helmantel is uitgegroeid tot een
twintigste-eeuwse kunstschilder van stillevens en middeleeuwse kerkinterieurs in realistische stijl. Zijn solo- en groepstentoonstellingen reiken tot ver over de landsgrenzen, met als hoogtepunt een tentoonstelling in Taiwan, waar honderd werken uit zijn eigen collectie waren te zien. Bijzonder is dat Helmante een eigen collectie heeft opgebouwd van topstukken en in eigen beheer tentoonstelt en als geheel wil nalaten.

Wat wel 'het andere werk' van Henk Helmantel wordt genoemd, is de reconstructie van een middeleeuwse parochieboerderij in zijn geboortedorp Westeremden. In de tuin van zijn woning ontdekte Helmantel in 1967 de fundering van de pastorie die in 1912 werd afgebroken, de zogenaamde Weem. Na een jarenlange periode van reconstructie en restauratie is de Weem nu een atelier en expositieruimte van het echtpaar Helmantel. Jaarlijks komen duizenden mensen naar Westeremden voor de bijzondere Weem, de exposities, de tuinen en de oude Andreaskerk.

30 september 2008