Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 22 september 2008

UvA-onderscheiding voor Durk Gorter

Gepubliceerd op 22 september 2008
foto: Eduard Lampe

Op 19 september werd een symposium gehouden vanwege het afscheid van Durk Gorter, hoogleraar Friese taal- en letterkunde, in het bijzonder de sociolinguïstische aspecten van het Fries (vanwege de Fryske Akademy).
Bij zijn afscheid kreeg Durk Gorter de stapenning van de UvA uitgereikt uit handen van decaan José van Dijck. Hij kreeg deze erepenning namens het College van Bestuur toegekend vanwege zijn bijzondere verdiensten.

Durk Gorter werd in 1994 benoemd tot bijzonder én gewoon hoogleraar Friese taalkunde (voor respectievelijk 0,3 en 0,1 fte, geheel bekostigd door de Fryske Akademy) in het kader van de toen recent gestarte doctoraalopleiding Friese taal en cultuur. Gorters bijdrage is gedurende de veertien jaar van zijn hoogleraarschap aan de UvA om meerdere redenen bijzonder geweest. Hij heeft zich tijdens de bestuurlijke crisis rond de universitaire frisistiek uitermate loyaal en effectief opgesteld. Hij betoonde zich een docent en onderzoeker die volop (en met succes) meedeed in de afdeling en het onderwijsinstituut Neerlandistiek en het onderzoeksinstituut ACLC. Hij was een uitermate succesvol `aanvullend' hoogleraar die ook buiten zijn directe vakgebied waardevolle aanvullingen in het onderwijs heeft geboden. In zijn onderwijs heeft hij altijd een veel grotere en veel bredere bijdrage geleverd dan van hem kon worden verwacht, met naast de specifiek Frisistische colleges ook populaire modules op het gebied van taalpolitiek en minderheidstalen, niet alleen in de bachelorfase maar ook als onderdeel van de master General Linguistics. Tot slot heeft hij de omvorming van de opleiding Fries tot een voorziening die succesvol is met keuzevakkers, contractstudenten en inhoudelijke samenwerking, belichaamd en tot stand gebracht.

Durk Gorter is sinds enkele maanden onderzoekshoogleraar aan de Universiteit van San Sebastian in Baskenland, waar hij zijn onderzoek en onderwijs over taalpolitiek en minderheidstalen op een prestigieuze leerstoel voortzet.
Bron: Ondewijs en communicatie