Gezondheidsraad Nederland
Naar behoud van een optimale jodiuminname
De achtergrond van dit advies
Regelgeving en onderzoek zijn volop in ontwikkeling
Europese wet- en regelgeving en onderzoek op het gebied van vitamines,
mineralen en spoorelementen, de zogenaamde microvoedingsstoffen, zijn
volop in beweging. Daarom heeft de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport de Gezondheidsraad om advies gevraagd bij de
heroverweging van het beleid op dit gebied.
Het doel van het nieuwe beleid is dat een zo groot mogelijk deel van
de bevolking voldoende microvoedingsstoffen binnen krijgt.
Tegelijkertijd mogen echter zo min mogelijk mensen het risico lopen op
een inname die hoger is dan de vastgestelde veilige bovengrens. In dit
advies geeft de speciaal ingestelde commissie aan wat daarvoor in het
geval van jodium nodig is.
Jodium is essentieel voor het lichaam
Jodium is een essentieel onderdeel van schildklierhormonen.
Schildklierhormomen zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling
en voor het in balans houden van de stofwisseling.
Omdat de voeding van nature te weinig jodium bevat mag het worden
toegevoegd aan zout
Jodium is een spoorelement dat van nature in de voeding voorkomt.
Omdat deze hoeveelheid in Nederland ontoereikend is, mag jodium aan
zout worden toegevoegd. Bakkerszout, bestemd voor het bakken van brood
en andere bakkerijproducten bevat meer jodium (ten hoogste 65
milligram per kilogram zout) dan gejodeerd zout bestemd voor andere
voedingsmiddelen (ten hoogste 25 milligram per kilogram zout).
Ongeveer 50 procent van de jodiuminname is afkomstig uit brood.
De inname van jodium is goed
Zoals al blijkt uit de titel van het advies is de hoeveelheid jodium
die de Nederlandse bevolking inneemt goed. Wel zijn er enkele hiaten
in de kennis: er ontbreken gegevens over mensen die alleen
zelfgebakken of biologisch brood eten, waar mogelijk ongejodeerd zout
of zeezout aan is toegevoegd.
Ontwikkelingen die kunnen leiden tot een lagere inname
Het vaststellen van maximale niveaus voor vrijwillige verrijking op
Europees niveau kan leiden tot een lagere jodiuminname
Op Europees niveau worden in de komende tijd minimale en maximale
niveaus voor vrijwillige verrijking afgesproken. Wanneer het maximale
niveau van verrijking geen 65 milligram per kilogram zout wordt maar
lager uitkomt, zal de inname van jodium in Nederland afnemen en het
risico op jodiumtekort en krop gaan toenemen.
Inspanningen om de zoutinname te verlagen leiden tot een lager
jodiuminname
De huidige jodiuminname zal afnemen door de verlaging van de
zoutinname. Vanuit volksgezondheidsperspectief is de verlaging van de
zoutinname zeer gewenst. Het zal echter gepaard gaan met een groter
risico op jodiumtekort en krop, wanneer de jodiuminname niet wordt
gecompenseerd.
Acties om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden
Zorg dat het huidige Nederlandse niveau van verrijking van bakkerszout
op Europees niveau toegestaan blijft
Het is van groot belang voor het waarborgen van een goede
jodiumvoorziening in Nederland dat het huidige niveau van verrijking
van bakkerszout met jodium toegestaan blijft op Europees niveau. Het
is dan ook gewenst dat het maximale niveau van verrijking met jodium
op minstens 65 milligram per kilogram zout uitkomt.
Monitor de jodiuminname in Nederland
Gezien de inspanningen om de zoutinname in Nederland te verlagen, is
het verder van belang de jodiuminname en status van de Nederlandse
bevolking regelmatig te bepalen. Op grond hiervan kan het
verrijkingsbeleid zonodig worden bijgesteld. Gezien de essentiële rol
van jodium bij de ontwikkeling, is van belang dat hierbij met name
kinderen in het eerste levensjaar en vrouwen die zwanger zijn of
borstvoeding geven aandacht krijgen.
Aanvullend onderzoek
Onderzoek de jodiuminname van mensen die alleen zelfgebakken of
biologisch brood eten
Er zijn onvoldoende gegevens om te bepalen of de jodiuminname door
personen die zelfgebakken of biologisch brood eten voldoende is. Dit
zou apart moeten worden onderzocht.
Stel voedingsnormen voor jodium vast
Er zijn geen officiële voedingsnormen voor jodium in Nederland. De
commissie beveelt aan deze vast te stellen.
30 september 2008
---
Samenvatting | Persbericht PDF | PDF | Citeertitel
---