NCRV

NL onder water

Flevoland en het Markermeer in NL onder water

Dinsdag 30 september 2008

Nederland 2, 19.55 uur

In de tweede aflevering van de serie NL onder water staan de provincie Flevoland en het Markermeer centraal.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd veel nadruk gelegd op het âtemmenâ van het water. Door de Afsluitdijk en de inpoldering van Flevoland werd een einde gemaakt aan een historie van overstromingen. Een tijd brak aan van economische vooruitgang en voor water en natuur was niet altijd plaats. Tegenwoordig keert het tij en mag water weer terugkeren in de polder. Egbert Wijhe is beheerder van de waternatuurgebieden aan de oostrand van Flevoland. Hier leven bijvoorbeeld de bever en bijzondere vlindersoorten.

Het Markermeer is nooit ingepolderd en heeft een belangrijke plek geworden voor duizenden trekvogels die elk jaar ons land aandoen.

Sinds enige tijd gaat het slecht met de natuur in het Markermeer: het aantal vogels neemt af en het water is te troebel, waardoor het leven onder water zwaar te leiden heeft. Door de uitbreiding van Almere en Amsterdam wordt de druk op het gebied verhoogd. Zijn er oplossingen? Een revolutionair plan is de aanleg van een groot oermoeras van enkele duizenden hectares, middenin het meer ter hoogte van Lelystad. Met ecoloog Mennobart van Eerden zien we hoe de natuur in het gebied zo verbeterd kan worden. Met onderzoeker Hans Waardenburg duiken we onder water om te kijken wat er nog wel leeft in het Markermeer, zoals de driehoeksmossel. Van dit schelpje leven duizenden bijzondere vogels waaronder de zwarte stern en de kuifeend.