Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nederlands in de grondwet geen verzwakking van positie Friese taal

Het opnemen van de Nederlandse taal in de grondwet zal niet ten koste gaan van de wettelijke status van de Friese taal. Dat zei minister Ter Horst gisteren tegen een delegatie van het Consultatief Orgaan Friese Taal. Het kabinet wil het Nederlands in de grondwet opnemen als dé taal waarin we in Nederland communiceren.

Het kabinet wil het Nederlands opnemen in de grondwet om de taal te beschermen. Op deze manier zal het nooit vervangen kunnen worden door een andere taal, zoals het Engels. Deze doelstelling betekent niet dat de wettelijke positie van het Fries verzwakt wordt. Het Fries is in Nederland de "tweede rijkstaal". De positie is verankerd in diverse wetten, zoals de Wet Primair Onderwijs, de Wet Voortgezet Onderwijs en het Algemene Wet Bestuursrecht. De minister heeft het Consultatief Orgaan verzekerd dat de wettelijke positie van het Fries niet zal worden geschaad door het opnemen van een bepaling over de status van het Nederlands in de grondwet.

Het Fries is ook opgenomen in het Europees Handvest voor regionale talen, dat door de Nederlandse overheid is geratificeerd. Uit een eerder dit jaar gepubliceerd rapport van de commissie van de Raad van Europa blijkt dat Nederland zich inhoudelijk redelijk goed aan dit verdrag houdt. Het gebruik van het Fries in de rechtszaal en bij de regionale omroep zijn bijvoorbeeld op orde. Het belangrijkste kritiekpunt is dat er meer gedaan moet worden aan het Fries in het onderwijs. Minister Ter Horst zal bevorderen dat dit punt wordt opgepakt door de verantwoordelijken in dezen, de provincie Fryslân in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Doel is om bij het volgende bezoek van de Raad van Europa, over drie jaar, de zaken beter op orde te hebben.

Vanuit de gedachte 'decentraal wat kan, centraal wat moet' adviseerde de Commissie Lodders de regering in maart 2008 om de rijkstaken op het terrein van de Friese taal te decentraliseren. Hiertoe zal een tijdelijke stuurgroep worden geïnstalleerd. Deze stuurgroep zal bestaan uit leden afkomstig van zowel de provincie Fryslân als het rijk. De stuurgroep doet binnen een half jaar voorstellen voor een samenhangende decentralisatie en coördinatie voor taken die verband houden met de Friese taal.