Ingezonden persbericht
Hoe clean zijn onze jongens van de sport?
MediaDebat over de onafhankelijkheid van de Nederlandse sportpers
Maandag 29 september, 20.00 uur, in het Olympisch Stadion in Amsterdam
Naar aanleiding van de Tour de France 2007 is de wielerverslaggevers wel verweten dat hun berichtgeving subjectief was. Of Rasmussen werd bij voorbaat schuldig verklaard, of hij kon geen kwaad doen. Idem dito wat ploegleider Theo de Rooij betreft. Ook collega's ergerden zich danig aan de berichtgeving. De Tour van dit jaar werd opnieuw overschaduwd door dopingschandalen. Berichtten de verslaggevers hierover beter?
Op de Nederlandse televisie moeten reguliere programma's regelmatig wijken voor grote sportevenementen en dan met name voor voetbalwedstrijden. Programma's waarin op de deelnemers en het veld om hen heen voortdurend commerciële reclameboodschappen te ontwaren zijn. Daar gaan enorme hoeveelheden geld in om. Worden sportjournalisten hierdoor beinvloed?
Het was de vraag of sporters, officials en bekende Nederlanders weg moesten blijven van de Olympische Spelen in Peking. Als protest tegen het regime en de onderdrukking van bijvoorbeeld de Tibetanen. Voor zover wij weten heeft niemand geweigerd zijn of haar plaats in te nemen.
Hoe 'clean' zijn sportverslaggevers eigenlijk? Een MediaDebat onder leiding van Felix Meurders over drie deelonderwerpen.
1. Hoe zit het met de vrije toegang van verslaggevers bij sportevenementen? Wat betekent het voor het journalistieke vak dat sporters, trainers, coaches regelmatig worden afgeschermd van de buitenwereld door voorlichters en officiële woordvoerders, met name in de voetbalwereld? Welke commerciële belangen spelen in de sportwereld en is er nog sprake van 'zuivere' sportverslaggeving? Kortom: hoe objectief kunnen de verslagen zijn?
2. De sportwereld wordt regelmatig opgeschrikt door dopingzaken, fraude; er gaan geruchten over omkoping, vals spel. Wie weet hiervan en wie publiceert erover? Zoeken sportjournalisten voldoende naar de waarheid en kunnen ze er vrij over berichten?
3. Peking was tijdens de Olympische Spelen oranje gekleurd; afgezien van de vele supporters waren ook meerdere tientallen Nederlandse sportverslaggevers aanwezig; er is veel bericht over de Nederlandse sporters, er werd hard gejuicht als weer een medaille binnengesleept was. Maar hoe zat het met de wedstrijden waaraan geen Nederlander (meer) deelnam, werd daaraan voldoende aandacht besteed? Togen er louter chauvinisten naar het Peking van de Spelen?
Met andere woorden: hoe onafhankelijk is de Nederlandse sportjournalist?
Hierover een MediaDebat, bij de start van een geheel nieuw sportseizoen. Onder leiding van Felix Meurders, oud-sportverslaggever en tegenwoordig ondermeer presentator van De Leugen Regeert (VARA-televisie).
Met Paul van den Bosch (of collega), AD Sportwereld; Maarten Ducrot, oud-wielrenner en sportcommentator (NOS); Alexander van Eenennaam, chef-sport ANP; Guus van Holland, sportjournalist NRC-Handelsblad; Bert Maalderink, verslaggever Studio Sport, NOS; (waarschijnlijk) Mart Smeets, NOS; Job Twisk, docent sportjournalistiek Hogeschool van Utrecht.
Uitgenodigd zijn verder: Jon Visbeen, chef-sport van de Telegraaf; Wilfred Genee, tv-presentator en sportjournalist; Maarten Nooter, chef Studio-Sport, NOS; Marije Randewijk of collega, sportredactie Volkskrant; Barbara Barend, sportjournalist; en diverse sportvrouwen en -mannen die deelnamen aan de Olympische Spelen, onder aanvoering van Erica Terpstra van het NOC-NSF.
Hoe clean zijn onze jongens van de sport?
MediaDebat over de onafhankelijkheid van de Nederlandse sportpers
Maandag 29 september, 20.00 uur, in het Olympisch Stadion in Amsterdam
MediaDebat is een platform voor pers en publiek. Dus ook u kunt meepraten.
Zie voor definitief overzicht van deelnemers: www.mediadebat.nl. Indien u meer informatie wilt, mail redactie@mediadebat.nl of bel Katrien de Klein, 06.29 5138 92