Gemeente Capelle a/d IJssel

Gezamenlijke aanpak voortijdig schoolverlaters succesvol

De gezamenlijke aanpak van de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Ridderkerk om voortijdige schoolverlaters alsnog een startkwalificatie te laten halen is in het eerste half jaar van 2008 erg succesvol gebleken. Een startkwalificatie betekent dat jongeren minimaal een MBO2, HAVO of VWO diploma halen. Het aantal leerlingen zonder startkwalificatie is in deze gemeenten gemiddeld met 16 procent gedaald. Ter vergelijking: in de regio Rijnmond is het aantal leerlingen zonder startkwalificatie gemiddeld met 5,3 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC).

Nieuwe organisatie van de aanpak van voortijdig schoolverlaters per 1 januari Per 1 januari 2008 hebben de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Ridderkerk een nieuwe RMC regio gevormd onder de naam Rijnmond Zuid & Oost om meer grip te krijgen op voortijdige schoolverlaters. Voorheen werd dit vanuit de regio Rotterdam en omstreken uitgevoerd. Het voordeel van deze kleinere subregio Rijnmond Zuid & Oost is dat de lijnen veel korter zijn.

Outreachende aanpak
Om meer grip te krijgen op voortijdige schoolverlaters is er vanuit Rijnmond Zuid & Oost gekozen voor de 'outreachende aanpak'. Dit is een intensieve aanpak waarbij direct contact gezocht wordt met de jongeren. Als jongeren niet reageren op een eerste brief, dan worden zij direct thuis bezocht. Op die manier wordt snel achterhaald of deze jongeren weer op school zitten of dat er extra begeleiding naar school of werk nodig is. De activiteiten worden uitgevoerd door De Jonge Krijger, een gespecialiseerd projectbureau voor jongeren, werk en scholing. De Jonge Krijger legt wekelijks gemiddeld 30 huisbezoeken af en geeft trajectbegeleiding naar scholing en/of werk.

Noot voor de redactie/