Gemeente Anna Paulowna


Spijbelen op het MBO heeft nare gevolgen

Aan het begin van het nieuwe schooljaar heeft het regionaal bureau leerlingzaken en RMC de eerste stap gemaakt in de voorlichting over vroegtijdig schoolverlaten zonder diploma aan leerlingen van het Horizon College. Leerlingen van acht klassen MBO Zorg niveau 2 kregen uitleg over de gevolgen van het ontbreken van de juiste papieren voor hun verdere loopbaan. Deze leerlingen hebben weliswaar hun VMBO-diploma gehaald, maar bezitten daarmee nog geen startkwalificatie.

Lik-op-stuk

De leerplichtwet 1969 is in 2007 drastisch veranderd. Leerlingen zijn volledig leerplichtig tot en met het schooljaar waarin zij 16 jaar worden. Daarna zijn zij kwalificatieplichtig tot de dag waarop zij 18 jaar worden. Een startkwalificatie is een HAVO of VWO diploma, of een Mbo-diploma op minimaal niveau 2. Wanneer een leerling verzuimt, kan er een procesverbaal tegen hem of haar opgemaakt worden. Ook bestaat er een mogelijkheid om in een vroegtijdig stadium van spijbelen de zaak door middel van een HALT-procedure aan te pakken. Lik-op-stuk-beleid dus. Voor de meeste leerlingen en hun mentoren was de informatie die gegeven werd door de leerplichtambtenaar en de RMC-coördinator nieuw. Het regionaal bureau leerlingzaken en RMC gaan aan alle ROC's in de regio voorlichting geven.

Verantwoordelijk

Het MBO beschouwt haar leerlingen als volwassenen. Ook de 16-jarigen worden geacht zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheden. In de praktijk gaat dat regelmatig mis. Nu handhaving mogelijk is bij leerlingen tot 18 jaar, kan er veel sneller ingegrepen worden bij spijbelgedrag en wanneer een leerling dreigt te ontsporen. De ROC's werken daarom aan een goed registratiesysteem.