Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

PACT OP ZUID Een terugblik vooruit!

Er is een stroomversnelling gaande, stelt verantwoordelijk stadsbestuurder Dominic Schrijer, een opgewonden en spannende ondertoon in Zuid, in heel Rotterdam eigenlijk. Het ontgaat niemand meer dat het Rotterdam-Zuid is gelukt om in hoog tempo van een inhaalslag een voorhoedegevecht te maken. Zuid staat op het netvlies en Zuid staat op de kaart. Nog even en Zuid is echt koploper in de stad.

Ruim twee jaar draait het omvangrijke stedelijke vernieuwingsproject Pact op Zuid nu en elk jaar wordt de balans opgemaakt. Leden van de deelraden van Feijenoord, IJsselmonde en Charlois en de gemeenteraad van Rotterdam laten zich informeren en denken kritisch mee over de ontwikkelingen in het Pact op Zuid. In september 2007 was er de conferentie 'Bundeling van krachten' in De Kuip. Nu een jaar later werd er op 17 september 2008 stilgestaan bij de vorderingen in het Pact op Zuid tijdens de conferentie 'Een Terugblik Vooruit!' in het conferentiecentrum Brederode in de deelgemeente Feijenoord.

Ruim dertig (deel)raadsleden werden bijgepraat met een korte inleiding over de vier pijlers van het Pact op Zuid:

1. Het fysieke programma;

2. Het sociale programma;

3. Het economische programma;

4. Het communicatieprogramma en kunst & cultuur. Het waren de deelraadvoorzitters Marco Rook (IJsselmonde, Fysiek programma), Dick Lockhorst (Charlois, Economisch programma) en Dagmar Oudshoorn, (Feijenoord, Sociaal programma) die samen met Pact op Zuid programmamanager, Ditty Blom (Communicatieprogramma en kunst & cultuur) de inleidingen verzorgden, waarna de raadsleden aanschoven bij de workshops waarin dieper werd ingegaan op de verschillende nieuwe ontwikkelingen in het Pact op Zuid.

Zuid op je lijf geschreven
Na afloop van de workshops ontspon er zich in de zaal een levendige discussie onder leiding van dagvoorzitter Giezeman. Zowel programmamanager Ditty Blom als verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer vatten de conferentie samen door te wijzen op de enorme vlucht die alle projecten in het Pact genomen hebben. 'Een ontwikkeling ook in de onderlinge samenwerking en afstemming tussen de deelraden en het stadsbestuur', voegt Dominic Schrijer daar aan toe: 'en vergeet bovendien niet de teamgeest die is ontstaan bij overheidsorganisaties, projectorganisaties, woningcorporaties, bedrijven en onderwijsinstellingen op Zuid. Uiteindelijk met die ene opdracht: samen maken we Zuid beter'.

Was de respons van deelraadsleden bij de conferentie in 2007 'Bundeling van Krachten' nog terughoudend en hier en daar zeer kritisch, nu een dik jaar verder ziet programmamanager Ditty Blom eigenlijk vooral enthousiasme en waardering. Ze zegde de aanwezigen toe alle suggesties aan te zullen pakken. Veel is er al in gang gezet en de politiek ziet dat het Pact écht uitpakt. Meer dan dat, de bestuurders ervaren in de dagelijkse praktijk van de drie deelgemeenten dat ook de inwoners van Zuid zich gewonnen geven voor de grootste upgrading van hun woonomgeving sinds de Tweede Wereldoorlog.

Van de gehele conferentie wordt een brochure gemaakt die is op te vragen bij het Programmabureau Pact op Zuid, Wevershoekstraat 380-388, 3083 CZ Rotterdam, e-mail: r.rapaic@bsd.rotterdam.nl en die is in te zien op de website van het Pact op Zuid: www.pactopzuid.info.