Gemeente Den Haag

Raadsfracties spreken zich uit over begroting 2009-2012

Op donderdag 25 september beschouwde de raad in algemene zin de programmabegroting 2009-2012. Alle fracties gaven daarbij een overzicht van de punten uit de begroting die zij belangrijk achten en waar zij meer aandacht aan willen besteden. De fracties deden dit op verschillende manieren. Sommige fracties noemden puntsgewijs hun aandachtspunten, andere fracties gebruikten een verhaal ter ondersteuning van hun argumenten en een ander fractie droeg uit protest een sprookje voor.

De vergadering begon met een toespraak van de burgemeester gericht aan Ageeth van den Heuvel (VVD). Zij verlaat de raad om als wethouder in de gemeente Midden-Delftland aan de slag te gaan. Ook richtten verschillende insprekers het woord tot de raad met betrekking tot de begroting.

De fractievoorzitters droegen daarna één voor één hun standpunten uit over de begroting. De CDA-fractie vroeg aandacht voor onder meer straatbeschaving, het bestrijden van eenzaamheid en de dienstverlening van de gemeente. De SP-fractie hield een pleidooi voor het redden van de verdwijnende ID-banen en beklaagde de hoeveelheid geld dat naar grote bouwprojecten uitgaat. Ook vragen zij samen met de PvdA-fractie de wethouder om vóór 30 oktober een plan aan te bieden waarmee de groep mensen wiens ID-baan verdwijnt een alternatief wordt geboden. De PvdA-fractie wil categoriaal beleid voor armoedebestrijding en een integrale aanpak van integratie. Zij stelt onder meer voor om taalles en opvoedondersteuning te bieden aan ouders wiens kinderen naar de voorschool gaan.

De fractie D66 wil een integrale benadering van de ecologie in de stad en maakt zich sterk voor het behoud van de Tuk-Tuks. Ook vraagt zij de wethouder het comité voor het behoud van de Louis Couperus-huis te steunen. De Islam Democraten vraagt de burgemeester de groep moeilijke jongeren harder te handhaven en vraagt ook aandacht voor stille armoede. De VVD-fractie vraagt de wethouder bij bouwplannen vooral te luisteren naar hoe de middengroep burgers wil wonen. Zij stelt ook voor om Den Haag meer als sportstad te positioneren en in de toekomst de Olympische Spelen hier plaats te laten nemen.

De fractie van ChristenUnie-SGP vraagt aan de hand van een verhaal aandacht voor onveilige verkeerssituaties en hekelt het bestaan van koffieshops en prostitutie in de nabijheid van woonwijken, scholen en speelplaatsen. Ook vraagt deze fractie, samen met de CDA waarom de kosten voor de bouw van ondergrondse afvalcontainers in de krachtwijken betaald moeten worden uit een verhoogde afvalstofheffing voor heel Den Haag.

De LPF-fractie laat aan de hand van een sprookje zien dat zij weinig vertrouwen heeft in het duale stelsel en doet geen uitspraken over de begroting. GroenLinks is positief en merkt op dat wanneer dingen goed gaan, dit niet opvalt. Wel vraagt zij wanneer de beloofde windmolens komen. Eveneens blij met de begroting is de fractie Solidair Nederland. Wel vraagt zij aandacht voor mensen die geïsoleerd dreigen te raken.

De Politieke Partij Scheveningen vraagt om het tempo van de bouwplannen op Scheveningen en Kijkduin te vertragen en de kust niet vol te bouwen. Wel is zij blij met de veiligheidsmaatregelen voor zwemmers in zee. De Haagse Stadspartij wil de begroting liever in de komende commissievergaderingen bespreken.

Reactie wethouders
Wethouder Jetta Klijnsma merkt op dat de heffingen voor de bouw van de ondergrondse containers door de hele stad gedragen kunnen worden uit solidariteit met de krachtwijken. Wethouder Sander Dekker zegt veel meer te willen investeren in sport om Den Haag te laten groeien in de richting van de Olympische Spelen. Wethouder Marnix Norder laat als reactie op de uitspraken van raadsleden over inspraak weten dat samenspraak en inspraak wel degelijk plaatsvindt, maar dat er niet altijd een consensus is. Wethouder Frits Huffnagel brengt vóór het eind van het jaar een binnenstadsvisie uit in combinatie met een horecastructuurvisie.

Wethouder Rabin Baldewsingh merkt op dat burgerschap integraal gedragen wordt in het college. Dit laat hij aan het eind van het jaar in een voortgangsrapportage zien. Wethouder Kool geeft gehoor aan de oproep van de PvdA- en SP-fractie en komt vóór 30 oktober met een plan voor de ID-banen. Hij merkt op dat hij geen 100% garantie kan bieden vanwege ongewillige werkgevers. De burgemeester voegt tot slot toe dat het hele college zich in zal spannen voor een oplossing op de verdwijnende ID-banen. Ook is hij het eens met de oproep van de Islam Democraten om moeilijke jeugd harder te handhaven.

In de komende commissievergaderingen worden de onderdelen in de programmabegroting inhoudelijk behandeld. Op donderdag 30 oktober behandelt de raad de begroting, waarna het vast wordt gesteld.

Een samenvatting van deze vergadering is HIER te zien vanaf maandag 29 september 13:00 uur op Den Haag TV en politiek.residentie.net