antwoorden op
Kamervragen over slachten zonder handschoenen
29 september 2008 - kamerstuk
Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
2 september 2008
2008Z01456
VD. 2008/1861 29 september 2008
2008D02080
onderwerp 2070828660 bijlagen
Kamervragen over slachten zonder
handschoenen
Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Thieme (PvdD) over
slachten zonder handschoenen.
1
Kent u het bericht "Handschoenen zijn taboe voor de slachter"? 1
Ja.
2 en 4
Is het toegestaan om zonder handschoenen te werken bij het slachten van dieren? Zo ja,
kunt u uiteenzetten volgens welke richtlijnen dit is toegestaan? Zo neen, op welke wijze
wordt controle en handhaving hierop uitgevoerd?
Kunt u uiteenzetten op welke wijze de hygiëne gewaarborgd is bij het werken in het
slachthuis zonder handschoenen?
De voorschriften ten aanzien van de slachthygiëne zijn geregeld in de EG Verordeningen
852/2004 en 853/2004. Deze verordeningen schrijven niet voor dat een slachter hand-
schoenen moet dragen tijdens het uitvoeren van het slachtproces.
1 Brabants Dagblad, 31 augustus 2008 http://www.brabantsdagblad.nl/regios/heusdenaltena/inboxheusdenenaltena/3634478/Handschoenen-zijn-
taboe-voor-de-slachter.ece
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
29 september 2008 VD. 2008/1861 2
In de genoemde EG-verordeningen is voorgeschreven dat er voldoende wasbakken met
warm en koud stromend water voor het reinigen van de handen aanwezig moeten zijn.
Tevens moeten er middelen voor het reinigen en hygiënisch drogen van de handen
aanwezig zijn.
De exploitant van een slachthuis dient over hygiëneprocedures ten aanzien van hygiënisch
slachten te beschikken en deze geïmplementeerd te hebben. Het regelmatig wassen van
de handen is hier een onderdeel van. De exploitant dient zelf regelmatig controles uit te
voeren ten aanzien van de naleving van deze procedures. De VWA voert audits en
(systeem)inspecties uit ten aanzien van het aanwezig zijn van deze hygiëneprocedures en
de doeltreffendheid en adequate uitvoering ervan.
3
Kunt u uiteenzetten hoe het werken zonder handschoenen zich verhoudt tot het
Arboconvenant vlees?2
Het Arboconvenant vlees is een overeenkomst tussen vakbonden, werkgeversorganisaties,
de vleessector, de productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) en het ministerie van
Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De toezichthouder in de slachthuizen, zijnde de
Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), is hierin geen partij.
5
Kunt u uiteenzetten of handschoenen een rol zouden kunnen spelen in de strijd tegen
pathogenen in dierlijke producten, gelet op het feit dat de aanwezigheid van pathogenen
in vlees jaarlijks veel slachtoffers maakt onder consumenten?
In de slachthuizen worden gezonde dieren geslacht. Pathogene kiemen in gezonde dieren
bevinden zich voornamelijk in het darmkanaal. Een hygiënisch slachtproces moet voor-
komen dat vlees tijdens het slachten bezoedeld wordt door de inhoud van het darmkanaal
waardoor eventuele pathogene kiemen het vlees kunnen verontreinigen.
Handschoenen kunnen een negatief effect hebben op de bacteriële bezoedeling van vlees
en wel om de volgende redenen. Een nauwkeurige hantering van het mes bij het uithalen
van het maagdarmkanaal is noodzakelijk. Het dragen van handschoenen die gemaakt zijn
van materiaal waarmee snijwonden worden voorkomen, kan door de stugheid van de
handschoen leiden tot een minder nauwkeurige snit. Daardoor is er een grotere kans
dat de darmwand (onbedoeld) aangesneden wordt. Dit vergroot de kans op fecale
bezoedeling. Bovendien zijn handschoenen, gemaakt van sterke vezels, minder goed te
reinigen dan handen, waardoor de kans op externe bacteriële bezoedeling van het vlees
door aanraking met dergelijke handschoenen ook toeneemt.
2 http://www.arboconvenantvlees.nl/bestanden/Arbopdf3.doc.pdf
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
29 september 2008 VD. 2008/1861 3
6
Bent u bereid nader toezicht in te stellen naar de hygiëne van de werkomstandigheden in
slachterijen? Zo ja, op welke termijn en wijze? Zo neen, waarom niet?
Neen, met de huidige Europese wetgeving en het toezicht daarop is daar geen aanleiding
toe.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg
---- --
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit