Waterschap Roer & Overmaas


waterschap slaan de handen in elkaar voor Jabeek

Gemeente Onderbanken en de waterschap slaan de handen in elkaar voor Jabeek

De gemeente Onderbanken, het Waterschap Roer en Overmaas en het Waterschapsbedrijf Limburg gaan in de dorpskern van Jabeek een uniek stuk cultuurhistorie en natuur terugbrengen door het weer zichtbaar maken en ontkluizen van circa 500 meter Quabeeksgrub en het herinrichten van het plein de "Maar".

Droogdal
Jabeek is ontstaan in het droogdal van de Quabeeksgrub. Van oudsher is in de kern het droogdal zichtbaar door de aanwezigheid van open groene ruimten. In de vorige eeuw is de Quabeeksgrub overkluisd, waardoor deze niet meer zichtbaar is in het straatbeeld. Door de grub in het dorp te ontkluizen, wordt de open ruimte van het dorp Jabeek weer verbonden met het buitengebied. Er ontstaat een vervlechting tussen de karakteristieke kern Jabeek, met zijn oude carréboerderijen en historische elementen langs de Quabeeksgrub, en het buitengebied. De leefomgeving, identiteit en het eigen karakter van de kern zal aanzienlijk worden opgewaardeerd. Een belangrijk onderdeel van dit project is het verbeteren van de waterkwaliteit van het grubwater en het verminderen van de wateroverlast. De Quabeeksgrub is enkele jaren geleden in de buurtschap Viel tot aan Bingelrade losgekoppeld van het rioolwater. Bij hevige regenval stort het riool in Bingelrade echter nog over op de grub. Om dit te voorkomen wordt tussen Bingelrade en Jabeek een verzwaard riool aangelegd. In Jabeek komen de grub en het riool op dit moment weer samen in één buis. Daar wordt de grub losgekoppeld van het riool en zichtbaar aan het oppervlak gebracht.

Regenwater scheiden van vuil rioolwater
In Jabeek zullen verder maatregelen worden getroffen om het regenwater zoveel mogelijk naar de grub te leiden waardoor dit niet meer in het riool terecht komt. Als het werk gereed is, is het schone regenwater over de gehele route van de quabeeksgrub (Viel-Roode beek/landsgrens) gescheiden van het vuile rioolwater. Het schone regenwater komt dan ook niet meer bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap binnen, maar komt via de Quabeeksgrub terecht in de Rode Beek. Tegelijk wordt één van de grootste overstorten van rioolwater op de Rode Beek ongedaan gemaakt. Dit is van belang omdat het Waterschap Roer en Overmaas plannen heeft om ook dit gedeelte van de beek een natuurlijker inrichting te geven.

Afspraken
De gemeente Onderbanken, het Waterschapsbedrijf Limburg (de uitvoeringsorganisatie van de Limburgse waterschappen) en het Waterschap Roer en Overmaas zijn het eens geworden over de wijze waarop de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Op 30 september a.s. wordt daartoe een overeenkomst ondertekend door de voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas de heer Schrijen en wethouder Stevelmans namens de gemeente Onderbanken. Ook zijn in deze overeenkomst concrete afspraken gemaakt over de financiële bijdrage van de partijen en de inspanningen die zij zullen leveren. Met de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden zal nog dit jaar worden gestart.