Het vermenigvuldigen van kerken leeft

Eerste Nederlandse boek over gemeentestichting gelanceerd

DRIEBERGEN, 20080928 -- In het bijzijn van ruim veertig prominente gasten werd vrijdag 26 september 2008 in Driebergen het eerste Nederlandse boek over gemeentestichting.nl `Plant een Kerk' van Ronald van der Molen gepresenteerd. Uitgever Paul Abspoel (Ark Media) overhandigde het eerste exemplaar van het volgens hem nu al spraakmakende boek aan de auteur.

Bestellen:

Plant een kerk
Plant een kerk
Robert van der Molen


Het lijkt een tegenstrijdige trend: enerzijds lopen kerken leeg, anderzijds is de beweging van mensen die zich bezighouden met gemeentestichting, breder en actiever dan ooit. Onderzoek naar gemeentestichtingsprojecten in Nederland, boeken, sites, een netwerk van gemeentestichters, een universitaire opleiding... het is er, of het komt eraan.

Een goede zaak volgens Ronald van der Molen die het boek op zijn beurt aanbood aan Matthijs Vlaardingerbroek, gemeentestichter in Den Haag, aan dr. Stefan Paas, onder meer lector gemeenteopbouw aan de Christelijke Hogeschool Ede en aan ds. Bram Krol, auteur en gemeentegroei consulent. Zij vertegenwoordigen volgens Van der Molen de drie groepen voor wie hij zijn boek heeft geschreven: gemeentestichters (in spe), personen verbonden aan theologische opleidingen en leden van de reformatorische en evangelische kerken.

Uit eerder onderzoek van Martijn Vellekoop bleek al dat er sinds 1990 tussen de 300 en 500 nieuwe kerken in Nederland zijn geplant. En dan zijn de migrantenkerken, fusies en splitsingen vanuit een conflict niet meegerekend. Het is daarbij opvallend dat nieuw gestichte gemeenten steeds vaker vanaf de start aangeven het verlangen te hebben om zichzelf binnen enkele jaren te vermenigvuldigen.

Dat is hard nodig want veel gebieden in Nederland zijn leeg door een gebrek aan bloeiende kerken die iets betekenen voor hun omgeving, aldus Vlaardingerbroek. En ook de mensen zijn leeg. "Zoals het meisje dat pas aan haar moeder vroeg waarom het kindje in de kribbe een scheldnaam heeft. Ze had de naam Jezus nooit in een ander verband gehoord". Vlaardingerbroek sprak de wens uit dat de bestaande kerken verlevendigd zullen worden door nieuwe gemeentestichtingsinitiatieven, zoals ook zijn oma opfleurt wanneer haar achterkleinkinderen bij haar op bezoek komen.

Behalve Matthijs Vlaardingerbroek hielden tijdens de boekpresentatie ook dr. Paas en ds. Krol een korte toespraak. CHE-lector Paas benadrukte het belang van over kerkmuren heen samenwerken. "Als het gaat over gemeentestichting hebben we behoefte aan oecumene vanaf de basis. Het is verheugend dat die oecumene de laatste jaren steeds meer gestalte begint te krijgen." Ds. Krol verheugde zich "over een nieuwe generatie pioniers die de hand aan de ploeg slaan in gebieden waar geen christelijk getuigenis is".

Tijdens de bijeenkomst in Driebergen werd tevens de website www.planteenkerk.nl gelanceerd. U kunt op deze site zien welke gemeentestichtingsprojecten er zijn in uw provincie, maar ook uw eigen project aanmelden of uw idee of droom op het gebied van gemeentestichting in de `droomboom' hangen. Voor elk aangemeld project worden er in samenwerking met de organisatie Trees for All tien jonge bomen in Nederland aangeplant en voor elke droom, één boom. Het idee is dat er zo een overzicht ontstaat van zoveel mogelijk initiatieven rondom gemeentestichting terwijl Nederland tegelijkertijd een beetje groener wordt!

"Plant een kerk, visie en inspiratie voor creatieve gemeentestichting" beoogt een visionair en praktisch boek te zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in gemeentestichting. Het boek laat zien op welke Bijbelse principes gemeentestichting is gebaseerd, geeft praktijkvoorbeelden uit Nederland en beschrijft de verschillende fasen in een gemeentestichtingsproces. Naar aanleiding van het beeld van een boom onderscheidt Van der Molen zes stadia: voorbereiden, zaaien, kiemen, groeien, vrucht dragen en vermenigvuldigen.

Uitgeverij Ark Media, ISBN 978 90 33818 75 2, prijs: ¤ 14,95





ingezonden persbericht