Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Gorinchem, 28 september 2008

Impact van acne op leven jongeren is groot
Tijdig behandelen voorkomt beschadiging van buiten en van binnen

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die in verschillende mate van ernstigheid gemiddeld 80% van de jongeren treft. De gevolgen voor de huid zijn bekend en aan de buitenkant zichtbaar, de psychosociale invloed is daarentegen minder duidelijk zichtbaar. Nieuw-Zeelands onderzoek laat zien dat 13% van de jongeren met acne hierdoor een zelfmoordpoging doet. De impact van acne op de Nederlandse jeugd werd onderzocht in het 'Acne wat moet ik er mee?!'-onderzoek van Galderma. Ruim 600 jongeren tussen de 16 en 29 jaar die acne hebben (gehad) werden ondervraagd. Verdrietig, boos en gefrustreerd voelt een groot deel van hen zich. 33% is door acne onzeker in het openbaar, 28,5% denkt door acne minder kans te hebben op verkering, 10,5% is hierdoor depressief, echt gepest wordt slechts 1,3%. Vaak komt een gezicht niet ongeschonden uit de strijd, dit komt bijvoorbeeld door het uitdrukken wat 74% van de ondervraagden doet. Frustratie voelt 44% omdat zij maar geen middel kunnen vinden dat helpt. En dat terwijl acne tegenwoordig toch goed te behandelen is. Als men er met de juiste middelen tijdig bij is, wordt de kans op littekens kleiner, blijft de huid gaaf en wordt de invloed op een jong leven beperkt.

"Mensen redeneren dat acne is iets wat bij de puberteit hoort en vanzelf wel over gaat. Dat klopt in de meeste gevallen, maar de schade die jongeren oplopen in deze toch kwetsbare levensjaren met acne is niet in te schatten en verschilt van persoon tot persoon. Een tijdige en adequate behandeling kan veel schade in de vorm van littekens maar ook in de vorm van psycho-sociaal leed, voorkomen. Huisartsen spelen daarin een belangrijke rol door pro-actief te reageren op patiënten die acne hebben" Aldus Prof. dr. P.C.M. van de Kerkhof - hoogleraar dermatologie - van het UMC St. Radboud te Nijmegen.

"Patiënten komen vaak bij mij en zeggen dan 'ik heb echt alles geprobeerd, maar niks helpt'. Helaas proberen zij vaak niet het juiste. Wat mij betreft is er geen onderscheid in de ernst van de acne om de huisarts te bezoeken. Ook al zijn het voornamelijk meeëters waar de persoon last van heeft, vraag de huisarts om advies zodat erger wordt voorkomen. Met de herziene NHG-standaard voor acne heeft hij goede richtlijnen voor de behandeling van ieder type acne. De huisarts kan het overbodige gebruik van vaak prijzige zelfzorgproducten voorkomen, de juiste informatie geven en eventueel een behandeling met receptgeneesmiddelen voorschrijven die veelal worden vergoed. Tijdig behandelen met bijvoorbeeld een lokaal retinoïd, wat een prominente plaats inneemt in de nieuwe behandelstandaard, is gunstig om blijvende schade aan huid en leven te voorkomen" licht huisarts Paul de Roover toe.

Acne wat moet ik er mee?
Om zo ongeschonden mogelijk van acne af te komen, is vooral een adequate behandeling van belang. Maar wat doen jongeren tegen acne? Het merendeel van de respondenten (74%) gaat de strijd aan door uitdrukken. Daarnaast slaat 61% smeersels en cleansers in bij de drogist, 31,6% past hun eetgewoonten aan en mindert of stopt met het eten van veel vet en chocolade. "Uitdrukken moet ik ten zeerste afraden, dit verergert de acne en zorgt juist voor meer ontstekingen en littekens die een leven lang zichtbaar zijn. Normale lichaamsverzorging is goed maar overmatig reinigen kan de huidbarrière verder verstoren. Bovendien is het aanschaffen van allerlei smeersels zonde van de portemonnee. Gezonder eten is goed voor het hele lichaam, maar een directe invloed op acne wijzen onderzoeken niet uit. Ik adviseer iedereen die zich stoort aan zijn acne om naar de huisarts te gaan, die weet op basis van de NHG-standaard wat de juiste behandeling is van elk type acne" licht Prof. dr. Van de Kerkhof toe. Een kwart van de respondenten gaat inderdaad naar de huisarts voor een receptgeneesmiddel. "Dat lijkt mij de meest verstandige optie want een behandeling met een receptgeneesmiddel hoeft niet pas ingezet te worden bij ernstige acne" benadrukt huisarts De Roover.

De invloed van acne op jongens en meisjes
Meisjes met acne hebben het zwaarder dan de jongens. Jongens vinden dat acne hun leven nauwelijks beïnvloedt en dat het er nu eenmaal bij hoort (man 58,7% versus vrouw 35,6%). Hoewel meer vrouwen dan mannen acne een ernstig probleem vinden, denken juist significant meer mannen dat ze minder kans hebben (gehad) op een relatie (35% mannen versus 23% vrouwen). Acne zorgt bij vrouwen voor een aanzienlijk slechter zelfbeeld (man 22,6% en vrouw 41,6%). Depressiviteit vanwege de acne is dan ook iets wat je vaker ziet bij vrouwen (11,8%) dan mannen (man 9,2%).

Klik hier voor een overzicht van onderzoeksresultaten en de verschillen tussen mannen en vrouwen.


* Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Galderma door onderzoeksbureau PanelWizard/kien in juli 2008 onder 623 respondenten in de leeftijd van 16 tot en met 29 jaar.
* Onderzoek van de Universiteit van Auckland, Nieuw Zeeland uit november 2006.


- Einde bericht -

Achtergrondinformatie (

Ingezonden persbericht