Risico rabiësuitbraak Nederland blijft bestaan door illegale import

25/09/2008 16:00

Kon. Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde

Wereld Rabiës Dag 2008: bewustzijn is de beste verdediging tegen hondsdolheid.

Risico op rabiësuitbraak in Nederland blijft bestaan door illegale import honden in EU.

Op zondag 28 september wordt voor de tweede keer Wereld Rabiës Dag gehouden. Het doel van deze dag is om het bewustzijn over het belang van rabiëspreventie in de wereld te vergroten. Rabiës is een van de oudste en dodelijkste ziekten die de mensheid bedreigen. De KNMvD, de beroepsorganisatie van dierenartsen in Nederland, steunt het initiatief.

Wereld Rabiës Dag wordt geleid door de Alliance for Rabies Control en gesteund door talloze humane - en diergezondheidsorganisaties over de hele wereld. Het is een unieke campagne met als boodschap dat rabiës een ziekte is die eenvoudig met vaccinatie voorkomen kan worden. Desondanks sterven er wereldwijd jaarlijks nog 55.000 mensen aan deze ziekte, de helft daarvan zijn kinderen onder de 15 jaar. Met name in Afrika en Azië vallen veel onnodige slachtoffers.

Hondsdolheid, zoals rabiës in Nederland genoemd wordt, is een virusziekte die van dieren op mensen overgedragen kan worden. De ziekte wordt voornamelijk overgebracht door bijtwonden. Infectie kan echter ook optreden door contact met speeksel van besmette dieren waarbij het virus via huidwondjes of slijmvliezen kan binnendringen. Als er zich bij patiënten eenmaal neurologische verschijnselen voordoen is rabiës fataal voor dieren en mensen.

Rabiës treft vaak jonge kinderen. Kinderen in ontwikkelingslanden lopen meer risico door nauw contact met honden, de belangrijkste besmettingsbron. Bij kinderen is de kans dat ze bijt- of krabwonden oplopen en zo geïnfecteerd raken groter. Zij zijn zich vaak niet bewust van de gevaren en vertellen misschien ook minder snel aan hun ouders dat ze gekrabd, gelikt of gebeten zijn.

Het goede nieuws is dat rabiës eenvoudig te voorkomen is door preventieve vaccinatie. Dankzij vaccinatiecampagnes komt rabiës bij gedomesticeerde dieren in Nederland niet meer voor. Incidenteel wordt de ziekte nog aangetroffen bij wilde dieren zoals vleermuizen.

Standaardvaccinatie van huisdieren tegen rabiës is daarom op dit moment niet noodzakelijk.

Binnen de Europese Unie moeten honden, katten en fretten wel verplicht gevaccineerd zijn als ze deelnemen aan het internationale verkeer.

Desondanks zijn er de laatste jaren in landen om ons heen toch enkele gevallen van rabiës bij huisdieren geconstateerd. In 2008 was dat het geval in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België. Het ging hierbij steeds om geïmporteerde dieren. Met name vanuit Noord Afrika vinden er nog al wat illegale importen van honden plaats. Een zorgwekkende situatie volgens de KNMvD. Ook in Nederland kan het risico op een uitbraak van deze dodelijke ziekte in de nabije toekomst niet uitgesloten worden. Al onze inspanningen om dat te voorkomen ten spijt. Goede voorlichting over de gevaren van de ziekte aan reizigers, vaccineren van dieren die reizen, het ontmoedigen van het illegaal meenemen van honden uit risicogebieden en strenge controles aan de Europese buitengrenzen zijn volgens de KNMvD belangrijk om insleep te voorkomen.