Luchtoorlog boven Fryslân 1940-1945

Amerikaanse bemanningsleden voor hun vliegtuig

Zeedijk bij Ferwerd

Op zaterdag 11 december 1943 stortte de Amerikaanse B-17 bommenwerper neer op de zeedijk bij Ferwerd. Dit is slechts een van de vele verhalen die te vinden zijn in de expositie `Luchtoorlog boven Friesland 1940-1945' die van 28 september 2008 tot en met 4 januari 2009 is in het Verzetsmuseum Friesland is te zien. Uitgangspunt van de expositie is om vooral het menselijk drama van de luchtoorlog uitvoerig te belichten.

Stille getuige

Nederland vormde tijdens de bezettingsjaren de westgrens van het 'Derde Rijk' en lag op de aanvliegroute tussen Engeland en Duitsland. Het gevolg was dat de luchtoorlog zich in alle hevigheid boven ons land afspeelde. Ook in de provincie Friesland was de impact van de luchtoorlog enorm. Duitse piloten, ondergebracht op de Fliegerhorst Leeuwarden, zaaiden dood en verderf onder de geallieerde vliegtuigbemanningen die, op weg naar doelen in Duitsland, Friesland en het IJsselmeer als aanvliegroute gebruikten. Ook veel Duitse vliegers kwamen bij deze luchtgevechten om het leven. Talloze vliegtuigwrakken, soms nog steeds in de Friese bodem aanwezig, zijn hiervan een stille getuige evenals de op 57 Friese begraafplaatsen begraven militaire slachtoffers van de luchtoorlog.

600 bombardementen

Het Nederlandse luchtruim diende als aanvliegroute, maar het Nederlandse grondgebied was ook een belangrijk doelwit van geallieerde acties vanuit de lucht. Zo werden er tijdens de bezetting ruim 600 bombardementen uitgevoerd op Nederlandse doelen en werd er op meer dan
1.000 dagen luchtactiviteiten gemeld. Ook in Fryslân kreeg de burgerbevolking te maken met de luchtoorlog. Gedwongen werk op de vliegbasis, verduisteringsmaatregelen, luchtalarm, bombardementen en beschietingen van treinen en schepen maakten meer dan 200 slachtoffers.

Schaal modellen en wrakstukken

De expositie bestaat uit twaalf panelen, waarbij elk paneel behandelt een aspect behandelt van de luchtoorlog. Hierbij komen ook aanverwante zaken aan de orde zoals de hulp van het Friese verzet aan geallieerde piloten, propaganda, het afschieten van de V-2 in Gaasterland en droppingen van wapens en geheime agenten. Uit eigen collectie en via bruiklenen van particulieren zijn vele authentieke objecten te zien zoals schaalmodellen en wrakstukken van gecrashte vliegtuigen en worden er foto's en documenten geëxposeerd. Bijzondere vermelding verdienen de schoenen van een omgekomen Amerikaanse vlieger die via een Duitse militair in handen zijn gekomen van een Joodse onderduiker, een kandelaar gemaakt van de wrakstukken van een bij Wirdum neergekomen vliegtuig en wrakstukken van een V-2 uit Gaasterland.

Website

In samenwerking met de Friese Missing Airmen Memorial Foundation is er gewerkt aan een website over de luchtoorlog boven Friesland. De website www.luchtoorlogfriesland.nl geeft een overzicht van alle crashsites in de provincie en de slachtoffers van de luchtoorlog en is een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. De website wordt in de toekomst verder uitgebreid en aangevuld.

Een belangrijke doelgroep voor de tentoonstelling en de website is het primair onderwijs. Inhakend op de belangstelling voor omgevingsgeschiedenis worden vijf scholen door het Verzetsmuseum benaderd met de vraag leerlingen onderzoek laten te doen naar aspecten van de luchtoorlog in de eigen omgeving. De resultaten van dit onderzoek krijgen een plaats op de website.