Ingezonden persbericht
Haarlem 17 september 2008
Opening hernieuwde Stadsschouwburg Haarlem op 26 september door Prinses Máxima
Erick van Egeraat creëert nieuw landmark in Haarlem
Architect Erick van Egeraat heeft met zijn ontwerp voor de hernieuwde Stadsschouwburg Haarlem een nieuw en kenmerkend landmark gegeven. Vooral de modern barokke toneeltoren, waarin de keramische ornamenten zijn verwerkt van kunstenares Babs Haenen, is zeer opvallend en wordt in de volksmond al liefkozend het ijspaleis genoemd. Met de nieuwe Nederlandse musical BATTE opent de Stadsschouwburg Haarlem op vrijdag 26 september 2008 weer haar deuren. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden opent de Stadsschouwburg.
Erick van Egeraat heeft de oorspronkelijke Stadsschouwburg, gebouwd in 1918 door J.A.G. van der Steur, in ere gelaten. De zaal van de Stadsschouwburg is volledig in oude luister hersteld. Het oud bruin dat de muren sierde is verwijderd en rood en goud zijn er voor in de plaats gekomen. Middelpunt in de zaal is een gigantische kroonluchter dat met behulp van een gift van de Haarlemse zanger Boudewijn de Groot en zijn vrouw Anja Bak is aangeschaft.
Door de ingang te verplaatsen van de begane grond naar het souterrain heeft Erick van Egeraat nieuwe ruimtes gecreëerd voor onder andere de garderobe en de foyers. Iedere etage kent een eigen identiteit. Opvallend is het kleurgebruik in het concept van Erick van Egeraat - lila, roze, dieprood en paars domineren het interieur van gebouw. Vijf jaar is de Stadsschouwburg dicht geweest voor de grondige aanpassingen aan het monumentale gebouw.
Nieuw aan het gebouw is de vergrote toneeltoren. Voorheen werd het gebouw voor de theaterwereld te klein bevonden. Door de verruiming kan de Stadsschouwburg weer de grotere theatergezelschappen naar Haarlem halen en voldoet het aan de eigentijdse behoefte van de theatertechniek. Met de keramiek van Babs Haenen aan de gevel van de toneeltoren refereert Erick van Egeraat duidelijk aan het porselein van kunstenaar Leon Senf in de oudbouw en aan de in vroegere tijden zo gebruikelijke samenwerking tussen architect en kunstenaar. Ook is de toneeltoren een kordate knipoog naar de Kathedraal Sint-Bavo van Joseph Cuijpers aan de overkant van de Stadsschouwburg.
Erick van Egeraat's breed en internationaal oeuvre omvat ruime ervaring met uitbreidingen restauraties en transformaties van historische en monumentale gebouwen. Cruciaal in het werken met en in bestaande gebouwen is Erick van Egeraat's begrip van de historische waarde van gebouwen en het respect voro de stedelijke context. Elk poject staat voor een zeer persoonlijke en expressieve architectuur die in relatie staat tot de bestaande historische en culturele context, waar tegelijkertijd dialoog is met de meest uiteenlopende aspecten van het hedendaagse leven.
Ontwerpbureau Thonik heeft zich voor de nieuwe huisstijl van de Stadsschouwburg duidelijk laten inspireren door het ontwerp van Erick van Egeraat. Het mozaïektegelwerk dat bijvoorbeeld in de Jos Brink Foyer is aangebracht, is de basis voor de ontwerpen voor onder andere de affiches, logo en programmaboekjes. Alexander van Slobbe heeft de nieuwe kleding ontworpen voor het personeel. Vooral de lila outfits voor de dames referen aan het kleurenschema van Erick van Egeraat.
BATTE of het onwaarschijnlijke maar bijna ware verhaal van Batte Jorisdochter en haar verdwenen tweelingbroer Maurits is geregisseerd door Liesbeth Coltof. Ad de Bont schreef de tekst en Peter Jan Wagemans de muziek. De musical voor iedereen van 8 tot en met 88, is een eigenwijze mix van pop, rap, opera en filmmuziek met Ricky Koole in de titelrol. 17 Zangers, acteurs en musici werken aan de productie mee. BATTE is een coproductie van de Stadsschouwburg Haarlem, Toneelgezelschap Huis aan de Amstel, Theatergroep Wederzijds met medewerking van
Asko I Schönberg en muziektheater De Helling.
Met de opening van de Stadsschouwburg is er een eind gekomen aan de verbouwing en herbouw van vier belangrijke podia in Haarlem. In 10 jaar tijd zijn Het Patronaat, De Toneelschuur en de Philharmonie grondig verbouwd. Om dit te vieren heeft de Gemeente Haarlem 2008 uitgeroepen tot Cultuurjaar. Zo krijgen alle leerlingen van de groepen 7 en 8 van verschillende Haarlemse en regionale basisscholen de mogelijkheid om BATTE gratis bij te wonen.
adres:
Stadsschouwburg Haarlem
Wilsonsplein 23
2011 VG Haarlem
Informatie en kaartverkoop:
T 023- 512 12 12 / www.theater-haarlem.nl
Dagkassa: Philharmonie Haarlem, Lange Begijnestraat 11, Haarlem
Een uur voor aanvang van de voorstelling is de kassa in de Stadsschouwburg geopend.
einde bericht
---
Aan de redactie,