Stichting Aids Fonds

PEP-kuur niet overal verkrijgbaar

23-09-2008

Meer dan de helft van de GGD's en één op de zes ziekenhuizen heeft geen PEP-kuur op voorraad. Een PEP-kuur kan de kans op hiv-besmetting aanzienlijk verkleinen, mits toegediend binnen 72 uur na onveilige seks met iemand die (mogelijkerwijs) hiv-positief is of na een ongeluk met een injectienaald met besmet bloed. Vier medici van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch hebben dit onderzocht bij 113 ziekenhuizen en GGD's (gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde).

Waar wel en waar niet?
Met name in kleine ziekenhuizen is de kuur niet voorhanden. Het baart de onderzoekers zorgen dat bij één op de tien ziekenhuizen helemaal niemand wordt behandeld die risico heeft gelopen op hiv, ook niet het eigen medisch personeel. De uitkomst van dit onderzoek betekent voor mensen die een PEP-kuur nodig hebben en buiten de stad wonen, dat ze zo snel als mogelijk in actie moeten komen.

Meer weten over PEP
Het bestaan van een PEP-kuur is nog niet algemeen bekend. Bijvoorbeeld slechts de helft van de homomannen is op de hoogte van het bestaan van PEP. Dit kan beter. Daar staat tegenover dat iedereen zich goed moet beseffen dat het geen simpele 'morning after' pil is. Artsen wegen altijd zorgvuldig af of een dergelijke kuur moet worden toegediend. Het neemt meerdere weken in beslag en geeft vaak heftige bijwerkingen.

Lees meer over PEP op deze website