Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht datum:
26 september 2008
|                                                                              |
Extra geld voor groen, milieu en sociale cohesie
Het college werkt aan de kwaliteit van Capelle aan den IJssel. De ambities van het college in het collegewerkplan zijn daarbij leidend. Uit de Begroting 2009 blijkt dat de gemeente een gezonde financiële positie heeft, maar dat er minder geld beschikbaar is omdat de bijdrage van het Rijk naar beneden gaat. Hoewel er minder te besteden is ziet het college kans om extra geld uit te trekken voor een aantal zaken, zonder dat de OZB omhoog gaat. Zo wordt er geïnvesteerd in groen, milieu en is er extra geld voor sociale cohesie. De meest opvallende punten zijn:

Zelfonderhoud gemeentelijk groen
Uit proefprojecten in Oostgaarde en Capelle-West blijkt dat zelfonderhoud van gemeentelijk groen door bewoners erg succesvol is. Bewoners kunnen in ruil voor het maken van afspraken zelf een hogere kwaliteit planten, struiken en bomen kiezen die de gemeente plaatst. Het doel hiervan is dat de kwaliteit van de buitenruimte toeneemt, bewoners elkaar beter leren kennen en dat vernielingen en vervuilingen afnemen. Het college stelt daarom eenmalig E 150.000 beschikbaar voor 100 projecten.

Milieu
Voor de periode 2009 tot 2013 trekt het college eenmalig 1,2 miljoen euro uit voor de ontwikkeling en uitvoering van het milieubeleidsplan dat uiting geeft aan de visie en ambitie van de gemeente. De belangrijkste thema's zijn klimaatbeleid, duurzaamheid, externe veiligheid, lucht-, geluid-, water- en bodemkwaliteit. De milieudoelstellingen worden concreet en meetbaar geformuleerd.

Sociale cohesie: buurtwerk
De wijk Fascinatio is in opbouw en de buurtgroep is nog in oprichting, mede daarom is ondersteuning noodzakelijk. Het college stelt daarom jaarlijks E 35.000 beschikbaar. Verder stelt het college jaarlijks E 42.000 extra ter beschikking voor activiteiten in de verschillende buurtcentra in Capelle aan den IJssel.

Uitbreiding van bewonerondersteuning
Het college trekt jaarlijks E 100.000 extra uit voor bewonersondersteuning. Met dit geld wordt de bewonersondersteuning uitgebreid met 46 uur per week. Hiervan komt 14 uur per week ten goede aan ondersteuning van de Wijkoverlegplatforms (WOP's). Hiermee worden de WOP's beter ondersteund en wordt hun rol en positie versterkt in de Capelse wijken. De overige 32 uur wordt verdeeld over de wijken om een basisaanbod van bewonersondersteuning te creëren.

Vervangen van fiets en voetgangersbruggen
Voor het vervangen van een fors aantal houten voetgangers- en fietsbruggen in Capelle trekt het college eenmalig E 500.000 uit. De bruggen worden vervangen omdat ze niet meer voldoen aan de veiligheidsnorm.

Bewaakte fietsenstalling Schollevaar
Het college trekt eenmalig E 35.000 uit voor het realiseren van een bewaakte fietsenstalling bij station Capelle-Schollevaar. Het doel hiervan is het voorkomen van diefstal en vernielingen van fietsen. Een bewaakte fietsenstalling biedt verder goede voorzieningen voor forenzen en winkelend publiek, zorgt voor extra sociale controle in het gebied en creëert een nuttige werkplek voor mensen die vanuit de sociale werkvoorziening geplaatst kunnen worden.

Stedelijke contactfunctionarissen
Vanaf 2009 stelt het college jaarlijks E 60.000,- voor stedelijke contactfunctionarissen beschikbaar. Stedelijke contactfunctionarissen vormen een persoonlijke schakel tussen Capelse organisaties en allochtone gemeenschappen bij de realisatie van het integratiebeleid. De contactfunctionarissen helpen zelforganisaties met hun activiteiten en organiseren activiteiten die zorgen voor een verbinding tussen instellingen, zelforganisaties en Capellenaren.

Speelvoorzieningen
Het college trekt eenmalig E 342.000 euro uit om speelvoorzieningen aan te passen. Een aantal Capelse speelplaatsen voldoet op dit moment niet aan de behoefte van de jeugd. Het geld wordt gebruikt om de speelplaatsen af te stemmen Capelse jongeren van verschillende leeftijden. Met dit geld wordt ook een inhaalslag gemaakt met onderhoud van speelplaatsen en worden gras- en trapveldjes opgeknapt.

Armoedebestrijding
Het college zet de komende vijf jaar 1 miljoen euro in op armoedebestrijding. Met dit geld kunnen belangrijke projecten tot 2012 doorgaan. Het gaat om projecten als: de helpdesk voor wijkwinkels, voorlichting aan scholen, budgetcursussen, budgetconsulenten schuldhulpverlening en verhoging en verruiming van de kortingspas sport en cultuur voor jongeren van 4 tot 18 jaar.

Maatregelen tegen hondenpoep
In de strijd tegen de overlast van hondenpoep stelt het college verschillende maatregelen voor: naast het aanscherpen van het toezicht zal ook een zogenoemde hondenpoepzuiger ingezet worden om de omgeving te reinigen waar veel overlast is door hondenpoep. Het bedrag dat hiervoor uitgetrokken wordt bedraagt jaarlijks E100.000. Als gevolg hiervan zal de hondenbelasting worden verhoogd met E 27 euro per hond.

Sportfonds
Het college stelt jaarlijks E 70.000 euro beschikbaar voor het Sportfonds. Capelse sportclubs kunnen aanspraak maken op geld uit het Sportfonds voor eenmalige financiële investeringen in sportaccommodaties. Nieuw is dat er nu ook aanspraak gemaakt kan worden op gelden uit het sportfonds voor aanpassingen aan sportaccommodaties die nodig zijn voor het uitoefenen van prestatiesport. Hiermee wil het college het voor Capelse sportverenigingen makkelijker maken om mee te doen op de hoogste of één na hoogste klasse van de landelijke competitie.

Centrum voor Jeugd en Gezin
Voor het realiseren van een Centrum voor Jeugd en Gezin aan De Linie heeft het college eenmalig 525.000 euro uitgetrokken. Het Centrum voor Jeugd en Gezin moet een laagdrempelige plek zijn waar (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren terecht kunnen voor alles over opgroeien en opvoeden. In het centrum moeten onder meer de diverse partners op het gebied van jeugdgezondheidszorg, schoolmaatschappelijk werk, jeugdartsen en gezinscoaches gehuisvest worden.

Bespreking in de gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt de eerste wijziging op de begroting 2009 op 10 en 11 november, en in de commissievergaderingen in de periode van 13 tot en met 16 oktober.

Noot voor de redactie/