Senternovem


22-09-2008 | US financiert zes wetenschappelijke biobrandstofprojecten

Het Amerikaanse Ministerie van Energie (DOE) heeft onlangs bekend gemaakt zes biobrandstofprojecten met 4,4 miljoen dollar te subsidiëren. Het geld gaat naar instellingen voor hoger onderwijs. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van kosteneffectieve milieuvriendelijke technologieën waarbij de omzetting van niet-voedingsmiddelen cellulose biomassa naar geavanceerde biobrandstoffen centraal staat. De subsidie bedraagt 80% en de universiteiten moeten zelf 20% meefinancieren. Dit overheidsinitiatief maakt onderdeel uit van de Energy and Security Independence Act van 2007, die een productie-eis van hernieuwbare brandstof van ten minste 36 miljard US gallons oplegt vanaf 2022.

Universiteit van Toledo: Toledo richt zich op kostenreductie van biokatalysatoren die op grote schaal lignocellulose biomassa moeten gaan omzetten. Lignocellulose bestaat uit een complex van cellulose, hemicellulose en lignine. Cellulose is een polymeer, opgebouwd uit glucose-elementen. Hemicellulose is weer een verzamelnaam voor een reeks nauw verwante koolwaterstoffen. Het is de belangrijkste component van de celwand van planten en vormt een soort matrix waarin cellulosemoleculen ingebed liggen. Hemicellulose bestaat uit soortgelijke ketens als cellulose, maar is opgebouwd uit een aantal andere suikers, zoals xylaan en glucomannaan. Lignine is een polymeer van verschillende plantaardige alcoholen, dat ook bindt aan het hemicellulose in de celwand.
Het project richt zich op vergisting met een nieuw enzym dat de vijf of zes geschakelde koolstof-suikers moet afbreken. Er vindt bij het beoogde proces een gelijktijdige omzetting plaats van cellulose naar suikers en vergisting naar ethanol.

Stevens Technologie Instituut: dit instituut gaat samen met BASF onderzoek doen naar een microreactor die pyrolyse olie moet gaan omzetten in synthese gas. De nieuwe reactor moet niet alleen een hoog rendement en laag energieverbruik halen, maar ook gebruik gaan maken van een katalysator met verlengde levensduur en die bij lagere temperatuur functioneert.

Staatsuniversiteit van Montana: samen met de Staatsuniversiteit van Utah gaat Montana onderzoek doen naar olieproducerende algenculturen. Vooral vinden er experimenten plaats met die typen algen waarvan verwacht wordt dat ze hoge productievolumes kunnen halen. Men gaat in het open water testen om zo tot de optimale algen samenstelling te komen voor bioraffinage.

Universiteit van Georgia: Georgia gaat onderzoek doen naar voedingsmiddelen voor olieproducerende algen. Het project gaat daarbij gebruikmaken van goedkope afvalstoffen uit de pluimvee-industrie. De veldtesten gaan zich ook richten op het ontwikkelen van methoden om algen te winnen uit open water en om te zetten naar olieproducten.

Universiteit van Maine: deze universiteit gaat samen met industriële partners onderzoek doen met bacteriën. Het initiatief richt zich op het verbeteren van rendementen bij matige en hoge temperaturen. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van grondstoffen uit onder andere de lokale industrie zoals pulpextracten of zeewierslib.

Georgia Tech Research Corporation: deze Tech gaat kijken naar twee experimentele technieken voor het vergassen van bosafval onder verschillende procescondities. Het doel is om met temperatuur en druk variaties tot een optimale afstelling te komen zodat de synthesegas opbrengst gemaximaliseerd is.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

DOE