Waterschap Vallei & Eem

Nieuwsbrief Algemeen Bestuur

Jaargang 4 Nummer 5 - 23 september 2008

Een samenvatting van de vergadering van het Algemeen Bestuur op 18 september 2008

Tricijn Belastingen gaat zelf meer belastingen innen.

Tricijn Belastingen, de organisatie uit Harderwijk die de belastingaanslagen oplegt voor de waterschappen Vallei & Eem, Veluwe en Zuiderzeeland gaat vanaf 2009 de belastingen in het Utrechtse deel van Waterschap Vallei & Eem zelf innen. Nu gebeurt dat nog door energiebedrijf ENECO. Dat heeft de inning de afgelopen twaalf jaar voor het waterschap gedaan. Destijds is daar nog door de provincie Utrecht voor gekozen omdat dat toen goedkoper was dan zelf innen. Die situatie is inmiddels veranderd. Nu is het zelf innen goedkoper dan meeliften op de nota van het energiebedrijf. Dagelijks bestuurslid Wim Huijgen uit Bunschoten lichtte toe dat het zelf innen van de belastingen het waterschap E 206.000,-- bespaart. Algemeen Bestuurslid Jan Hendriks uit Veenendaal stelde voor om te onderzoeken of het innen door Waterleidingbedrijf Vitens - zoals in het Gelderse deel van het waterschap gebeurt - niet nog goedkoper zou zijn. Huijgen lichtte toe dat Vitens op termijn ook van het meeliften op hun nota door waterschappen af wil. Als het contract met Vitens afloopt zal er ook over een het Gelderse deel een soortgelijk voorstel op de agenda komen, lichtte Huijgen toe. Het innen door Vitens is dus geen optie. Het Algemeen Bestuur stemde in met het voostel om de inning voortaan door Tricijn te laten doen.

Drie stemverklaringen tegen kostentoedeling
Drie leden van het Algemeen Bestuur legden een stemverklaring af na de behandeling van het voorstel voor de nieuwe kostenverdeling. De Algemeen Bestuursleden Gert Veldhuizen uit Kootwijkerbroek, Cees Hilhorst uit Baarn en Jaap van der Heg uit Lunteren stemden tegen en lieten dat ook in het verslag vastleggen door een stemverklaring af te leggen. Veldhuizen en Van der Heg vinden het niet acceptabel dat agrariërs met grond op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug zes keer zoveel waterschapbelasting voor hun grond moeten betalen dan voorheen. Hilhorst vindt vooral dat de inwoners van het gebied meer moeten betalen omdat ze ook genieten van het agrarische landschap. Dagelijks Bestuurslid Dick Veldhuizen uit Woudenberg legde uit dat het waterschap geen keuze heeft: 'We moeten ons aan de wetgeving houden en die pakt in ons geval voor bepaalde agrariërs sterk kostenverhogend uit. In totaal gaat het om zo'n 8500 hectare landbouwgrond waarvoor de eigenaar aanzienlijk meer waterschapslasten moet betalen." Veldhuizen vermoedt dat hier nogal wat percelen bij zijn die deel uitmaken van landgoederen. Die landgoederen betalen dan per saldo niet meer omdat de tarieven voor bos en natuurterreinen veel lager worden. Op verzoek van Henk Wisserhof uit Rhenen komt het Dagelijks Bestuur met een overzicht van de gronden waarvoor men volgend jaar meer gaat betalen. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap had al eerder toegezegd bij de evaluatie de Unie van waterschappen nogmaals op dit probleem te attenderen. De nieuwe verdeling van de kosten werd wel vastgesteld door het Algemeen Bestuur

Waterbeheersplan rijp voor inspraak
Het Algemeen Bestuur van het waterschap kan zich vinden in de hoofdlijnen uit het ontwerp-waterbeheersplan dat eind dit jaar de inspraak ingaat. Een helder en goed leesbaar stuk, vonden De Algemeen Bestuursleden Marjan Brouwer uit Amersfoort en Wim van Driel uit Renkum. Wel was er nogal wat commotie over de Ecologische Verbindingszones langs de beken in Gelderland. De provincie Gelderland heeft enkele maanden geleden laten weten dat - omdat het rijk minder geld voor dit doel beschikbaar stelt - er veel minder ecologische verbindingszones langs wateren kunnen worden aangelegd dan aanvankelijk afgesproken. De provincie wil vooral de zones in de Achterhoek aanleggen en op andere plaatsen zoals in de Gelderse Vallei pas op de plaats maken. Marjan Brouwer verbaasde zich over de eenvoud waarop de provincie zoiets kan besluiten. 'Het was immers een onderdeel van de deal die we met de provincie hadden gesloten? We hebben daarover toch afspraken gemaakt?' vroeg Brouwer zich af. Ook Van Driel maakte zich zorgen over het niet realiseren van ecologische verbindingszones. "Er gaan schakels ontbreken en dan kunnen er wel eens meer files gaan ontstaan, maar dan haaks op de A50: files van dieren die willen oversteken.'

Algemeen directeur Gerard Dalhuisen gaf aan dat er nog overleg met Gelderland plaatsvindt over deze zaak. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken. Voor het eind van het jaar moet er duidelijkheid zijn over de Ecologische verbindingszones in Gelderland. Dan weten we of er toch niet wat extra rijksgeld beschikbaar komt en of de provincie niet uit andere middelen toch wat meer ecologische verbindingszones kan realiseren. De intentie om de zones wel aan te leggen is er wel bij de provincie, maar door een rijksbezuiniging ontbreekt de dekking. Bovendien blijkt er een misverstand te bestaan over de hoogte van de inrichtingskosten voor ecologische verbindingszones. 'Vooralsnog blijven we als waterschap in het waterbeheersplan vasthouden aan de 70 kilometer die in de overeenkomst met de provincie is opgenomen. Tot blijkt dat dat echt niet haalbaar is' aldus Dalhuisen.

Wim van Driel stelde voor om ook de wens om de Zuid-Veluwse beken watervoerend te houden in het waterbeheersplan op te nemen en hiervoor ook aandacht te vragen bij de bestuurlijke overleggen. Daarvoor kreeg hij steun vanuit het Dagelijks Bestuur, Dat zegde toe om het plan op dit punt aan te scherpen.

Opvolging dijkgraaf
Op 1 mei 2009 neemt dijkgraaf Klaas van de Langemheen afscheid als dijkgraaf. Nu die datum dichterbij komt, zal de commissie uit het Algemeen Bestuur die de opvolging voorbereidt, binnenkort weer bijeenkomen om te bespreken hoe het waterschap het beste in de opvolging kan voorzien. Daarbij zullen vragen als 'heeft het onderzoek naar een fusie met Waterschap Veluwe gevolgen voor deze opvolging' ook aan de orde komen. De commissie heeft twee jaar geleden al een profielschets opgesteld. Toen bleek opvolging plotseling nog niet aan de orde omdat Van de Langemheen nog twee jaar aan kon en wilde blijven. Door een wetswijziging was het mogelijk dat dijkgraven tot na hun 65e verjaardag aanbleven. Van de Langemheen wilde dat graag. Maar in mei 2009 is het afscheid van de dijkgraaf wel echt aan de orde. Dan heeft hij twee perioden van zes jaar als dijkgraaf van Waterschap Vallei & Eem volgemaakt.

Overstorten
Algemeen Bestuurslid Jaap van der Heg uit Lunteren merkte naar aanleiding van de voortgangsrapportage op dat het waterschap de vergunningen voor overstorten zou moeten intrekken. Dagelijks Bestuurslid Breunis van der Weerd uit Ede reageerde op zijn opmerking als volgt: 'Iedere gemeente is doordrongen van het nut en de noodzaak om overstorten zoveel mogelijk tegen te gaan. Door regenwater niet in het afvalwaterriool af te voeren kan de gemeente ook kosten besparen omdat de capaciteit van het rioolstelsel kleiner hoeft te zijn. Bij ieder nieuwbouwproject worden vuilwater en regenwater gescheiden afgevoerd', lichtte Van der Weerd toe. Algemeen Bestuurslid Cees Hilhorst uit Baarn viel Van der Heg bij. Hij is van mening dat er onvoldoende aandacht bestaat voor het afkoppelen van regenwater.'Heel het waterschap moet daaraan werken.' Hilhorst was van mening dat bij renovatie van rioolstelsels hier meer aandacht voor zou moeten zijn. En niet alleen in het zandgebied. Dagelijks Bestuurslid Van der Weerd merkte op dat dit onderwerp bij alle bestuurlijke overleggen met de gemeenten aan de orde komt. 'Bij alle nieuwbouwprojecten worden hemelwater en afvalwater gescheiden. En ook bij renovatieprojecten waarbij ook de riolering wordt vernieuwd heeft dit probleem ook altijd de aandacht. Het duurt echter nog zestig jaar voordal alle rioolstelsels zijn vernieuwd.'

Acht partijen
Algemeen directeur Gerard Dalhuisen deelde mee dat aan de waterschapverkiezingen van november doen 8 partijen meedoen. Naast vijf bestaande politieke partijen (CDA, Christen Unie, PvdA, SGP en VVD) zijn dat de Algemene Waterschapspartij, Water Natuurlijk, en de Vereniging van Kleine Kernen in Gelderland. Deze week bekijkt het waterschap of de kandidatenlijsten aan alle voorwaarden voldoen.

Afschaffen zomerschouw
Algemeen Bestuurslid Aart van Dronkelaar uit Nijkerk was in eerste instantie huiverig voor het afschaffen van de zomerschouw, maar toen hem duidelijk werd dat het waterschap het onderhoud in het voorjaar van de helft van de huidige schouwsloten zelf zou uitvoeren, kon hij zich vinden in het voorstel van het Dagelijks Bestuur. Algemeen bestuurslid Henk Wisserhof uit Rhenen vroeg aandacht voor eventuele schade die het voorjaarsonderhoud aan de landbouwgewassen zou kunnen aanrichten. 'Als een agrariër dat zelf doet, is hij daar natuurlijk zeer alert op. Nu het waterschap dit gaan doen, moet men daar ook goed rekening mee houden.' aldus Wisserhof. Dagelijks Bestuurslid Dick Veldhuizen beaamde het pleidooi van Wisserhof en zegde toe dat het waterschap zijn uiterste best doet om schade te voorkomen.

Meer maaisel afvoeren
In het voorstel om meer maaisel door het waterschap te laten afvoeren, kon het Algemeen Bestuur zich ook goed vinden. Dick Veldhuizen legde uit dat dat niet betekent dat de ontvangstplicht vervalt. Alleen op plaatsen waar dat in de praktijk problemen oplevert, worden die problemen nu opgelost. Als een boer in het verleden al het maaisel uit de sloot op zijn land kreeg omdat het niet op de andere kant kan worden gezet, bijvoorbeeld door dat er bebouwing op de andere oever staat, zal dat in de toekomst anders gaan. Een agrariër krijgt niet meer maaisel dan hij onevenredig zou moeten ontvangen. En ook langs natuurzones en in de stad gaat het waterschap meer maaisel afvoeren.

---- --