Stevig fundament voor de toekomst
Stadsbestuur Maastricht presenteert sluitende begroting
Datum: 26 september 2008
Met de presentatie van een sluitende begroting 2009 legt het stadsbestuur van Maastricht een stevig fundament voor de toekomst van de stad. Er wordt ruimte gemaakt voor de aanleg van de A2stadstraverse en andere grote ruimtelijke projecten (Belvédère, Geusselt, Randwyck), ook wordt stevig ingezet op het bereikbaar houden van de stad, is er veel aandacht voor de economische ontwikkeling (medische toptechnologie, life sciences) en komt er een forse impuls voor de kunst en de cultuur in de stad. De verbinding met de succesvolle regio's Aken en Luik wordt verstevigd (openbaar vervoer, culturele hoofdstad 2018). De uitvoering van de taken, die zijn afgesproken in het Bestuursakkoord, gaat intussen gewoon door. Het accent ligt hier vooral op duurzaamheid, veiligheid, een schoon milieu (luchtkwaliteit), versteviging van de sociale en fysieke kwaliteit door bewonersparticipatie, armoedebestrijding en sportstimulering. Dat betekent dat de plannen van deze coalitie ondanks de economische tegenwind onverkort gehandhaafd blijven en in deze begroting gedetailleerd worden uitgewerkt.
Het stadsbestuur maakt in de begroting kenbaar niet gerust te zijn over de gevolgen van de crisis op de internationale financiële markten. Burgers maken zich zorgen over hun toekomst. Ze vragen zich af hoe bestendig hun baan is of hoe groot de kans is om aan werk te komen. Anderen vinden dat stad en regio hen te weinig kansen bieden om aan een geslaagde werkcarrière te bouwen en vertrekken naar elders. Het stadsbestuur is zich terdege bewust van deze situatie. "Grote verschillen tussen bevolkingsgroepen zijn ontoelaatbaar", aldus het stadsbestuur, "dat past niet bij deze stad met haar sociale gezicht." Het stadsbestuur gaat voor een sociale structuur, waar maatschappelijke binding en participatie voorop staan. De vormgeving van het armoedebeleid, het emancipatiebeleid en de implementatie van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn hier op gebaseerd.
Meest opvallende onderdeel van de begroting is het hoofdstuk Cultuur. De creatieve en innovatieve sector is een groeisector. Ze kan het verlies aan werkgelegenheid in de klassieke maakindustrie helpen opvangen. Bovendien draagt een spannend kunst- en cultuurklimaat in belangrijke mate bij aan een gunstig vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijvigheid. De benoeming door het Rijk van Maastricht tot 'culturele brandhaard' levert een forse extra subsidiestroom op voor de professionele kunsten. In de begroting worden aanvullend concrete voorstellen gedaan voor de verbetering van de culturele voorzieningen. Ook voor de amateurkunsten, cultuurparticipatie en cultuureducatie én het culturele evenementenprogramma worden forse extra bijdragen vrijgemaakt. Om op economisch gebied vitaal en weerbaar te blijven heeft de stad grote behoefte aan nieuw ondernemerschap, toename van het innovatief gehalte van bestaande bedrijven en groei in hoogwaardige werkgelegenheid. Maastricht moet een belangrijke vestigingslocatie worden voor kennisintensieve bedrijvigheid. Op dit punt wordt intensief samengewerkt met de Universiteit.
'Werk, werk, werk' blijft het credo van dit stadsbestuur. In het streven naar een optimale aansluiting tussen economie, onderwijs en arbeidsmarkt voert Maastricht een innoverend arbeidsmarktbeleid om arbeidsparticipatie te bevorderen. De stad heeft recent een modern werkplein geopend met een integraal dienstverleningsconcept van Sociale Dienst, CWI en UWV met een actieve werkgeversbenadering. Zo worden bij de uitvoering van het A2tunnelproject afspraken gemaakt over inzet van mensen in het kader van social return.
Vestiging van nieuwe bedrijven in de regio of verplaatsingen binnen de regio, levert ook werk op voor Maastrichtse mensen. In dit kader hecht het stadsbestuur aan de realisatie van een internationale onderwijscampus in combinatie met het UWC, als een belangrijke vestigingsfactor voor medewerkers van het internationale bedrijfsleven. Ook vervangende werkgelegenheid voor de mensen van ENCI na het stopzetten van de mergelafgravingen heeft bij het stadsbestuur belangrijke prioriteit.
De stad Maastricht trekt de komende tien jaar een miljard euro uit om de wijken up-to-date en veiliger te maken. Op de woningmarkt werkt de gemeente met de partners aan een nieuw aanbod, dat past bij de bestaande behoeftes aan stedelijk wonen: betaalbare woningen voor jongeren, eengezinswoningen met tuin, vrije bouwkavels en seniorenwoningen in de eigen wijk. Mensen kunnen hun woonwensen zo invullen, zoals dat past bij hun leefstijl en identiteit. Duurzaam bouwen en een milieuvriendelijk energiegebruik staan daarbij voorop. In de begroting wordt tevens de financiële basis gelegd voor prijsexperimenten in het openbaar vervoer, de uitvoering van het topdrukteplan en de exploitatie van de P&R-plaatsen.
Financiën
De begroting maakt duidelijk dat Maastricht ook in de komende jaren een sluitend perspectief kan presenteren. Dat gebeurt zonder een zware lastenverhoging richting burgers. Lokale belastingen zullen alleen met de inflatiecorrectie verhoogd worden; ook wordt dit jaar onderzocht hoe de gemeentelijke tarieven kostendekkend gemaakt worden. Financieel is Maastricht voorbereid op de toekomst. Dat valt onder andere af te lezen uit voorstellen het vruchtboomfonds (compensatie voor de weggevallen dividenduitkeringen van de Nutsbedrijven) eeuwigdurend zeker te stellen. Risicomanagement wordt in de volle breedte ingevoerd. De bedoeling is om zo de risico's te reduceren en beter beheersbaar te maken. Tevens wordt in de begroting voorgesteld om meer te sparen voor de nog te realiseren ambities. Met het oog op de krimp van de bevolking zal worden onderzocht hoe voorkomen kan worden dat huidige en toekomstige lasten door een verminderd aantal bewoners moet worden opgevangen. Mogelijk dat het groeiend aantal bezoekers hierbij een oplossing kan bieden.
© 2008 Gemeente Maastricht
Gemeente Maastricht