Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|26 september  |
|2008          |
|Nummer        |
|176           |
Innovatie maakt langer thuis wonen mogelijk Provincie zet in op stimuleren 'Slimme zorg'

De provincie Noord-Brabant stelt E 9 miljoen beschikbaar voor onderzoek en projecten zodat zorgbehoevenden en ouderen met inzet van ICT-toepassingen in de toekomst langer thuis kunnen blijven wonen. Een andere doelstelling is om hun kwaliteit van wonen en leven te verhogen.

De provincie werkt nauw samen met een groot aantal partners om 'Slimme zorg' in Brabant te realiseren. Daartoe start de provincie investeringsprojecten en verspreidt kennis en ervaring. Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema: "Ik verwacht dat door samenwerking, schaalvergroting en ICT-technologie steeds meer goede en nieuwe vormen van zorg in huis aangeboden kan worden. De komende jaren worden doorslaggevend voor het behalen van succes".

De mensen leven gemiddeld langer en de vraag naar zorg groeit. Tegelijkertijd werken er minder mensen in de zorgsector. Dat betekent voor veel ouderen die hulpbehoevend worden dat zij niet meer thuis kunnen blijven wonen. Hetzelfde geldt voor chronisch zieken. Een creatieve aanpak is nodig om hiervoor oplossingen te vinden. ICT-toepassingen in de zorg

ICT-toepassingen kunnen vormen van zorg overnemen, waardoor zorgbehoevenden langer, veilig en zelfstandig kunnen blijven wonen. Een voorbeeld daarvan is de installatie van bewegingssensoren bij ouderen met dementie. Gaat iemand bijvoorbeeld plotseling de deur uit, dan kan een medewerker van de thuiszorgcentrale dat zien. Is hij niet terug binnen een bepaalde tijd, dan kan de medewerker iemand langs sturen om poolshoogte te nemen. ICT kan ook worden ingezet om het contact tussen zorgbehoevenden en de buitenwereld te vergemakkelijken. Een sterk pluspunt, want eenzaamheid is één van de grootste problemen van de ouderdom. Daarnaast maken ICT-toepassingen het zorgverleners eenvoudiger om zorg op maat te geven. Een voorbeeld is beeldspraakverbinding via de tv, waarmee een gesprek met beeld op afstand mogelijk is. In de toekomst zullen steeds meer toepassingen ingezet worden. De 'Slimste woning' staat in Eindhoven De provincie Noord-Brabant heeft het mede mogelijk gemaakt dat de 'Slimste woning' van Nederland in Brabant kwam zodat in Brabant de technologie steeds verder ontwikkeld kan worden. De 'slimme woning' staat in Eindhoven. Huidige voorbeelden van 'slimme zorg' in de woning zijn: het op afstand kunnen bedienen van deuren, automatische verlichting, diverse zaken ter ondersteuning van mensen met geheugenbeperkingen, beeldcommunicatie en monitoring van hart-, long- en suikerpatiënten op afstand. De 'Slimste woning' is echter bovenal een normale woning en alle genoemde voorzieningen zijn zoveel mogelijk als extra comfort aangebracht en ingebouwd. De 'Slimste woning' kan naar verwachting vanaf begin november op afspraak bezocht worden (zie www.smart-homes.nl).

Provincie als regisseur

De provincie treedt op in het programma 'Slimme zorg' als onafhankelijke regisseur die bemiddelt en faciliteert. De uitvoering van concrete projecten laat ze over aan organisaties en marktpartijen. De samenwerkingspartners van de provincie voor 'Slimme zorg' zijn de Brabantse gemeenten, Brainport Health Innovation, Zorgbelang Brabant, ondernemers in ICT en in nieuwe zorgproducten, zorgverzekeraars, woningcorporaties, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid en Maatschappelijke Zorg , Fontys en het provinciaal instituut voor onderzoek en advies (PON).