Will Jansen wint Wina Born prijs
BILTHOVEN, 20081001 -- Terug van weggeweest, is de Wina Born prijs meteen bij een goeie winnaar terecht gekomen. De Wina Born Prijs 2008 is tijdens de Rotterdamse eetbeurs KunsthalKOOKT afgelopen weekeind uitgereikt aan Will Jansen, hoofdredacteur en bedenker van het leukste foodmagazine van Nederland, Bouillon! De Wina Born Prijs was in een kleine vijftien jaar al een traditie geworden tot de uitreiking twee jaar geleden stokte. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingespannen voor de ontwikkeling van de Nederlandse gastronomie. De cv van de nieuwe winnaar past prima in dat plaatje.
Will Jansen is naast geestelijk vader en hoofdredacteur van Bouillon! een begenadigd culinair schrijver met tenminste tien culinaire titels op zijn naam.
Ruim vijftien jaar maakte hij met Pieter Ouddeken grote reportages voor het vakblad Horeca Journal/Misset Restaurant. Later is hij ook voor bladen als Miljonair en Wining en Dining reportages gaan maken. In aanraking gekomen met de kwaliteitsproducten bij de toprestaurants ging hij op zoek naar de reden waarom die kwaliteit niet ook voor de gewone consument voorhanden is. Resultaat van die zoektocht is de Culinaire Almanak, die in 2008 voor het derde jaar is uitgebracht en waarin producten uit tien supermarkten met elkaar worden vergeleken. Zijn bevindingen zijn nogal onthutsend: het grootste gedeelte van de door hem geproefde producten kan meteen de kliko in.
In Monte Carlo tikte hij het E-gidsje 'Additifs Allimentaires' op de kop. Eindelijk ontdekte hij wat de voedselindustrie allemaal aan ons eten toevoegt. Het gidsje is vertaald. 'Wat zit er in uw eten?' is in Nederland een hit aan het worden met meer dan 25.000 verkochte exemplaren in amper een jaar. Het boekje, geschreven door Corinne Gouget, beschrijft alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Het is gemaakt op pocketformaat zodat de consument het mee kan nemen als hij boodschappen doet en meer te weten wil komen over 'de kleine lettertjes'.
De Wina Born Prijs is in 1995 ingesteld ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de in 2001 overleden culinair journalist Wina Born. De 'moeder van de Nederlandse gastronomie' zoals zij werd genoemd, leerde de Nederlandse man en vrouw buitenlandse eetgewoonten kennen en maakte het uit eten gaan populair met haar smakelijke beschrijvingen van gerechten. Menig kok, tot dan toe een anonieme werker achter de kachel, is door Wina Born een bekende Nederlander geworden.
Eerdere winnaars van de Wina Born prijs zijn onder meer Ton Borghout, Onno Klein, Joep Habets, Mac van Dinther, Alma Huiskens, Linda Rodenburg en Janny de Moor.
Johannes van Dam weigerde de prijs in ontvangst te nemen. Hij vond dat Born hoereerde met de restaurants. Jansen zei bij de uitreiking blij te zijn dat de prijs niet naar Van Dam genoemd is.
www.bouillonmagazine.nl