Politie blijft alert op integer gedrag van medewerkers
26/09/2008 07:00
VTS Politie Nederland
Bij de 26 politiekorpsen zijn in 2007 120 politiemensen ontslagen vanwege integriteitsschendingen. Daarnaast kregen 89 politiemensen voorwaardelijk ontslag en namen 55 politiemensen gedurende een onderzoek zelf ontslag. Deze cijfers dienen gezien te worden in relatie tot de 55.000 medewerkers die in 2007 in dienst waren. In 2007 werden in totaal 1498 onderzoeken geregistreerd, waarbij 1551 politiemensen betrokken zijn. In 781 gevallen werd de verdenking weerlegd of niet aangetoond. In 177 gevallen was er sprake van een strafbaar feit en in 559 gevallen plichtsverzuim.
De cijfers blijken uit de registratie van de interne onderzoeken uitgevoerd door de 26 korpsen van de politie. De Politieacademie heeft, in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen, deze gegevens verzameld en verwerkt tot een landelijk overzicht van de interne onderzoeken. Deze landelijke gegevensverzameling is nu voor de vierde achtereenvolgende keer uitgevoerd. De onderzoeken betreffen zowel disciplinair als strafrechtelijk onderzoek. Het gaat niet alleen om onderzoeken naar gedrag van politiemensen in werktijd, maar ook om gedrag in privé-tijd. De delicten lopen uiteen van geweld, zedendelicten en vermogensdelicten, naar misbruik van positie, bevoegdheden en rechtpositionele zaken. Vooral onderzoeken naar de geweldstoepassing van politiemensen komen vaak voor. De oorzaak is gelegen in het feit dat de toepassing van geweld altijd gemeld moet worden en het geweldgebruik getoetst wordt. In 60% van deze gevallen werd de verdenking weerlegd of niet aangetoond.
De onderzoeken worden veelal uitgevoerd door Bureaus Integriteit & Veiligheid (BIV's) in de korpsen. Een BIV houdt zich, naast het uitvoeren van onderzoeken naar integriteitschendingen, ook bezig met preventieve aspecten binnen het integriteitsbeleid. De politie heeft wat betreft de registratie en aanpak nog steeds een voorbeeldfunctie voor andere overheidsinstellingen. Het integriteitsbeleid staat vanzelfsprekend hoog op de agenda. De politie is bij uitstek een organisatie waar van de medewerkers verwacht mag worden dat zij zich in en buiten diensttijd bewust zijn van hun voorbeeldfunctie en de gezamenlijke waarden respecteren. De politie heeft de gezamenlijke waarden vastgelegd in een beroepscode, benoemd als Code Blauw. Dit is geen opsomming van wat wel of niet mag, maar gaat uit van waarden die richtinggevend zijn voor het gedrag van de politiemedewerkers. In de korpsen zijn aan de hand van deze waarden diverse bewustwordingstrajecten gestart en worden veel voorkomende integriteitsdilemma's besproken.
Klachten van integriteitschendingen worden daarnaast altijd serieus onderzocht en waar nodig wordt disciplinair of strafrechtelijk opgetreden. Voor politiemensen die op onaanvaardbare wijze over de schreef gaan is geen plaats meer in de organisatie. De burger mag van de politie integer gedrag verwachten. Politiemedewerkers denken hier op dezelfde wijze over. Uit de cijfers blijkt dat de aanleiding voor de onderzoeken voor ongeveer eenderde deel gelegen is in een klacht of melding van burgers. Ruim de helft van de incidenten wordt gemeld door collega's uit de eigen organisatie. Dit wordt als aanwijzing gezien dat politiemensen in toenemende mate bereid zijn om hun collega's aan te spreken op misstappen en normafwijkend gedrag.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl