Ingezonden persbericht


Persbericht

Europese Dag van de Talen vrijdag 26 09

Brussel, waar meertaligheid groeit en bloeit

Op de campus Etterbeek (Basisschool én Atheneum) lopen 1219 leerlingen school. De meerderheid van onze leerlingen praat thuis Nederlands en er is een grote groep die Frans praat. Maar dan zijn er nog 32 andere thuistalen. Alleen daarom al kan de Dag van de Talen niet onopgemerkt voorbij gaan op het KAE.

Het Brussels Nederlandstalig onderwijs verdedigt de belangen van de Nederlandse taalgroep in Brussel, leert de anderstaligen vlot Nederlands en zorgt ervoor dat alle jongeren meertalig zijn. Brussel is dus het ideale terrein om meertaligheid te realiseren.

Wij nodigen u graag uit om met ons tijdens de geplande activiteiten op vrijdag 26 september de meerwaarde van meertaligheid te beleven.

Evenementen Projectdag Meertaligheid op de campus van het KAE


- De leerlingen van het zesde leerjaar vertellen aan de oudste kleuters het verhaal van Sneeuwwitje in het Frans.

- De leerlingen van het eerste leerjaar maken kennis met Japans verteltheater, gebracht door een leerkracht van het Atheneum.

- In het derde leerjaar zingen de kinderen uit volle borst mee met Gérard Lenorman en zijn `Ballade des gens heureux'

- In het vijfde leerjaar zullen de kinderen plastisch werken rond woorden uit vreemde talen.

- volksliederen beluisteren, vertalen en zingen;
- Nederlandse hits vertalen en een Nederlandse versie van anderstalige klassiekers bedenken;

- CLIM-lesjes Esperanto;

- kinderen uit de basisschool die thuis Spaans of Duits praten etaleren hun meertaligheid en spelen een rollenspel met de laatstejaars secundair in de les Spaans of Duits;

- hoe kan het dat talen verdwijnen? en Brugs voor beginners;
- "Das deutsche Urlaubspiel" en deutsche Lieder illustreren de interactieve aanpak in de lessen Duits;

- vijfdejaars debatteren in verschillende talen over meertaligheid;
- voor de gelegenheid geven leerlingen aan hun klasgenoten lesjes Afrikaans, Pools, Duits, Roemeens, Filippino ...

- zingend Engels leren;

Edmond Mesenslaan 2 1040 Etterbeek - Tel 02.738.70.40 - Fax 02.732.64.33 - directie@kaetterbeek.be

Onze visie

Het Brussels Nederlandstalig onderwijs is het ideale midden om tweetaligheid en meertaligheid bij jongeren te realiseren. Waar elders dan in Brussel is zo'n taalmix voorhanden? Waar elders kom je met zoveel andere talen in contact? Meertaligheid is er dagelijkse realiteit. Taal leeft in een stad als Brussel. Niet alleen in de winkels en metro worden leerlingen met andere talen geconfronteerd, ook op het speelplein is een mix aan talen te horen.
In de Brusselse scholen lopen naast Nederlandstalige leerlingen ook tal van Frans- en anderstalige leerlingen school. Onze scholen kennen deze context al jaren. Door hierop in te spelen werd dit een troef.

De campus Etterbeek benut de mogelijkheden van die meertalige omgeving. Wij pakken uit met een gezamenlijk programma van meertaligheid op onze campus. Wij brengen de ambitie om onze leerlingen echt meertalig te laten worden al langer in de praktijk. Onze didactische aanpak houdt rekening met de verschillende instapniveaus en mogelijkheden van de leerlingen.
In een samenleving die gekenmerkt wordt door individualisme blijven wij ijveren voor verdraagzaamheid, respect en verbondenheid. Het stimuleren van een uitgebreidere talenkennis en het realiseren van meertaligheid zijn belangrijke doelen. Het kennen van talen biedt niet alleen meer kansen, een goede talenkennis effent ook het pad om anderen te ontmoeten, wakkert de nieuwsgierigheid naar en de interesse voor de "andere" aan en wapent ons om het multiculturalisme intenser te beleven. Meertaligheid maakt onze leerlingen tot betere wereldburgers.

Het is een hardnekkig verhaal dat de hoeveelheid anderstalige leerlingen in Brussel leidt tot taalarmoede. Op de campus Etterbeek tonen wij aan dat dit niet het geval hoeft te zijn. Het Brussels Nederlandstalig onderwijs verdedigt de belangen van de Nederlandse taalgroep in Brussel, leert de anderstaligen vlot Nederlands en zorgt ervoor dat alle jongeren meertalig zijn.
Het niveau van de lessen Frans is er hoger dan in Vlaanderen. In vele Nederlandstalige scholen van Brussel worden de leerlingen beter dan in Vlaanderen ware polyglotten. Dit aspect mag wel eens belicht worden. Door een evenwichtige instroom tussen Nederlandstalige en anderstalige leerlingen kan deze rijkdom bewaard worden. Daarom zijn wij ook voorstanders van een bepaald voorinschrijvingsrecht voor Nederlandstaligen.

Meertaligheid op de campus van het KAE

De taalleerkrachten van de Basisschool en van het Atheneum werken gezamenlijk een taaltraject uit. Hierbij wordt op maat van elk kind andere talen aangeleerd. Dagelijks bouwen tal van taalprojecten aan de meertaligheid van onze leerlingen:


- Al vanaf de kleuterklas is er initiatie Frans voor de Nederlandstalige kleuters;
- Voor leerlingen met Italiaanse roots ; wekelijks verschillende lestijden waarin de leerstof ook in het Italiaans wordt gegeven;

- Kinderen van de lagere school kunnen tijdens de middagpauze en na school Italiaanse les volgen
Edmond Mesenslaan 2 1040 Etterbeek - Tel 02.738.70.40 - Fax 02.732.64.33 - directie@kaetterbeek.be


- In de lagere afdeling wordt voor Frans een methode gebruikt die ook voldoende uitdagingen biedt aan de native speakers.

- De anderstalige leerlingen krijgen extra lessen Nederlands;
- Er is overleg tussen de leerkrachten van de basisschool en het atheneum over het afstemmen van de leerlijnen;

- Minstens 2u. Engelse les vanaf het 1ste leerjaar secundair;
- Per week 2u. extra Nederlandse taalverdieping in de 1ste leerjaar secundair;
- Wekelijkse inhaallessen Nederlands, Frans en Engels tot en met het 3de jaar secundair;

- De jaarlijkse gedichtendag en het jaarlijks leesfeest voor de hele school;
- Het grote KAE-dictee van de Nederlandse taal;
- Een taalbad van een week voor de tweedejaars ofwel in Parijs, ofwel in Amsterdam;

- Alle derdejaars gaan op geïntegreerde werkperiode (GWP) naar Groot- Brittannië;

- De taalrichtingen krijgen in het 4de jaar 2u. en in het 5de en 6de jaar 3u. Duits per week;

- Een aantal vijfdejaars uit de taalrichtingen gaan op GWP naar Berlijn.
- Andere vijfdejaars beleven twee weken lang een uitwisseling met een Italiaanse secundaire school;

- Leerlingen toerisme leren gidsen in het Nederlands, Frans en Engels;
- In 5 en 6 krijgen leerlingen in de taalrichtingen 4u. Nederlands, 4u. Frans, 3u. Engels, 3u. Duits én 2u. Spaans;

- ...

Bijlage

In het atheneum lopen 707 leerlingen school. Wij tellen 21 nationaliteiten. 92% van onze leerlingen heeft de Belgische nationaliteit. Maar er zijn ook 29 Nederlanders, 4 Marokkaanse, 2 Italiaanse, 2 Filippijnse, 2 Colombiaanse, 2 Franse, 2 Iranese leerlingen. Wij hebben ook telkens één leerling(e) uit Amerika, Bulgarije, Duitsland, Ghana, Ierland, India, Irak, Kazakstan, Nederlandse Antillen, Oekraïne, Portugal, Spanje en Vietnam.

62% van de leerlingen spreekt thuis Nederlands, 33% Frans en 5% een andere taal. De meertaligheid van onze leerlingen is een feit, want behalve het Nederlands en Frans tellen wij 28 verschillende thuistalen. Zo spreekt een twintigtal leerlingen (behalve de talen die ze op school leren) Turks of Arabisch. Een tiental leerlingen spreekt thuis Spaans, Engels of Italiaans. Enkele praten Russisch, Duits, Chinees, Portugees, Hebreeuws, Filippijns, Armeens, Pools of Perzisch. En dan zijn er nog enkelingen die Swahili, Oekraïens, Vietnamees, Perzisch, Grieks, Laotiaans, Ghanees, Assamees, Punjabi, Aramees, Servo-kroatisch, Lingalees, Albanees of Bulgaars kennen.

Sven Geenens Patrick De Clercq Filip Giraldo Directeur Basisschool Directeur Atheneum Adjunct-directeur Atheneum 0488-40.31.10 0472-43.71.77 04T7-78.87.54

Edmond Mesenslaan 2 1040 Etterbeek - Tel 02.738.70.40 - Fax 02.732.64.33 - directie@kaetterbeek.be

Het Koninklijk Atheneum Etterbeek is een Nederlandstalige school van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap binnen de Scholengroep Brussel. De school telt 707 leerlingen en 71 leerkrachten en biedt haast alle ASO- richtingen en de TSO-richting Toerisme aan. De school bereidt voor op hoger onderwijs. Wij hechten veel belang aan persoonlijkheidsvorming, aan de ontwikkeling van burgerzin en humanisme. Om dit doel te realiseren ondersteunt en participeert de school aan tal van projecten.

Edmond Mesenslaan 2 1040 Etterbeek - Tel 02.738.70.40 - Fax 02.732.64.33 - directie@kaetterbeek.be


---- --