Gemeenten willen verdere decentralisatie van taken
26/09/2008 15:36
VNG
Verantwoordelijkheden op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg, participatie, en stedelijke vernieuwing en ruimtelijke ordening moeten aan gemeenten worden overgedragen. Daarvoor hebben de leden van de VNG zich vandaag uitgesproken tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering.
De aangenomen resolutie die tot deze verdere decentralisatie van taken oproept, was de VNG-reactie op het advies van de Interbestuurlijke taakgroep gemeenten (commissie d'Hondt). Deze Taakgroep heeft in juni van dit jaar voorstellen gedaan voor decentralisatie, maar volgens de VNG is meer mogelijk en nodig.
Bij krachtige, autonome gemeenten hoort een uitgebreid takenpakket. Gemeenten kunnen creatief en succesvol nieuwe taken op zich nemen en vraagstukken in onze samenleving aanpakken. Het Rijk en provincies moeten daarom gemeenten de ruimte en het vertrouwen geven door taken ruimhartig over te dragen. Op de eerdergenoemde beleidsterreinen moeten zo spoedig mogelijk nieuwe stappen worden gezet. De VNG roept het kabinet op de politieke blokkades op te heffen die nu een voortvarende aanpak in de weg staan. De invulling en verantwoording van de taken moet aan gemeenten zelf worden overgelaten.
Om nieuwe taken goed uit te kunnen voeren, hebben gemeenten een grotere financiële armslag nodig. Naast maatregelen in het Gemeentefonds vraagt dit om een stevig eigen belastinggebied. Dat vermindert de financiële afhankelijkheid van het Rijk. De uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied moet gepaard gaan met een evenredige daling van rijksbelastingen, zodat er voor burgers en bedrijven geen sprake is van lastenverzwaring.
Meer taken en een grotere autonomie vragen ook om krachtige en transparante gemeenten. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het periodiek meten van de eigen bestuurskracht, onder meer door verplichte deelname aan www.waarstaatjegemeente.nl en het uitvoeren van bestuurskrachtonderzoek. Gemeenten krijgen daarmee goed zicht op de eigen prestaties en kunnen beoordelen of zij over voldoende slagkracht beschikken om de ambitie van eerste overheid waar te kunnen maken. Indien nodig kunnen zij zelf beslissen welke maatregelen zij nemen om de bestuurskracht te versterken, bijvoorbeeld regionale samenwerking of herindeling.
Den Haag, 26 september 2008