Senternovem


26-09-2008 | Nieuwe aanwas innovatieprogramma's

Gerard Jacobs, aangesteld als manager human capital innovatieprogramma Point One:

"Ik werk bij Philips Human Resources Nederland in Eindhoven en ben verantwoordelijk voor hoger onderwijs en Jet-Net. Er is een groot tekort aan kenniswerkers en het is mijn ambitie scholieren en jongeren enthousiast te maken voor technologie. Want zonder kenniswerkers geen kenniseconomie. Jongeren hebben vaak een verkeerd beeld van techniek. Ze denken dat het complex, moeilijk en saai is, iets voor nerds met brillen en geitenwollen sokken. Wij willen laten zien dat dit beeld absoluut niet klopt. Met een technische achtergrond ligt de wereld aan je voeten, met ook vele mogelijkheden in bijvoorbeeld logistiek, commercie en management", zegt Jacobs, die tevens directeur is van Jet-Net. (http://www.jet-net.nl/) Dit is een initiatief van vijf multinationals (Akzo Nobel, Unilever, DSM, Shell en Philips), overheid en onderwijs om jongeren warm te laten lopen voor technologie. "Het project loopt al vijf jaar en er participeren nu zo'n 35 bedrijven in die mensen en middelen ter beschikking stellen om op havo- en vwo scholen een gastles of workshop te geven. Dit initiatief brengen we ook in binnen Point One. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden. Wat er al is, willen we verder uitbouwen. Zo helpen we het innovatieprogramma vooruit. Ik hoop dat nanoelektronica en embedded systemen een bloeiende industrie wordt van internationale betekenis."

Eveline van Hoppe, aangesteld als projetcoördinator Human Capital Chemie:

Eveline van Hoppe "De human capital roadmap is een ondersteunende maatregel binnen de regiegroep Chemie. Het innovatieprogramma Polymeren staat daar los van. We hopen een open communicatie te bereiken en samenwerking tussen alle partijen in de chemische industrie, zowel publiek als privaat. Ik ben aangesteld voor een periode van 4 jaar en werk vanuit het kantoor van VAPRO-OVP in Den Haag. Deze organisatie helpt opdrachtgevers bij het vinden van oplossingen voor opleidingsvraagstukken. Het mooie van mijn functie is dat je werkt met alle partijen die nu, en in de toekomst, een rol (kunnen gaan) spelen in de chemische sector in Nederland. Hoewel al deze partijen verschillende belangen lijken te hebben is het aan ons ze te overtuigen van het gemeenschappelijke doel en ze daarin te laten investeren: human capital voor de chemie.

De uitdaging voor ons is om, binnen de zware concurrentie die we ondervinden van alle andere technsiche sectoren, de chemische sector goed te profileren, We moeten af van het negatieve imago dat chemie heeft. We willen dat chemie voor iedereen een interessante veelbelovende uitdaging wordt. Als het gaat om de innovatieprogramma's droom ik van nieuwe technologische ontwikkelingen die leiden tot een mondiale, duurzame welvaart.