Europa onbetrouwbare onderhandelingspartner voor ontwikkelingslanden

26/09/2008 11:46

ICCO

De Europese Unie houdt geen rekening met de belangen van ontwikkelingslanden tijdens de handelsonderhandelingen, ondanks hun beloften. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van ontwikkelingsorganisatie ICCO. Het onderzoek komt uit op 27 september, de internationale actiedag tegen de vrijhandelsakkoorden die de Europese Unie met ontwikkelingslanden wil afsluiten.

De Europese Unie stelt zichzelf voor als partner van ontwikkelingslanden, als een bondgenoot die de eigen commerciële belangen ondergeschikt maakt. Handelsakkoorden zouden EU 'instrumenten voor ontwikkeling' zijn. Maar in de onderhandelingen van de Economic Partnership Agreements, zogenaamde vrijhandelsakkoorden, blijkt deze instelling geenszins, zegt dit rapport.

Onderhandelaars uit ontwikkelingslanden voelen zich niet gehoord en zelfs onder druk gezet om in te stemmen met voor hen ongunstige vrijhandel. Ook geeft de Europese Unie hen de indruk dat ze alleen nog hulpgelden zullen ontvangen, als ze de akkoorden ondertekenen. De Europese Unie heeft altijd ontkend dat ontwikkelingsgeld als drukmiddel wordt ingezet.

'Het (de onderhandelingen - red) heeft niets te maken met partnerschap. Het gaat over de grote jongens tegen de kleine', aldus één van de respondenten in het onderzoek.

Ontwikkelingslanden zijn niet geholpen met vrijhandelsakkoorden, bleek al eerder uit onderzoek van ICCO. Recent bracht de organisatie nog aan het licht hoe varkensvlees uit Europa - en Nederland - de lokale markt voor varkensvlees in West-Afrika beschadigt. Lokale boeren kunnen hun eigen vlees niet meer verkopen, en hebben daardoor geen geld voor medicijnen of school.

Volgens ICCO moeten ontwikkelingslanden in het kader van de Economic Partnership Agreements meer ruimte krijgen om zelf te beslissen in welk tempo zij hun markten openen voor concurrentie uit Europa. Om lokale markten te ontwikkelen moeten overheden deze tijdelijk kunnen afschermen tegen oneerlijke concurrentie van buiten.

Daarnaast moet Europa geld vrijmaken om deze landen te steunen bij de opbouw van hun lokale markten. Deze steun mag geen 'wisselgeld' zijn voor het openen van markten, maar moet gericht zijn op het scheppen van de juiste voorwaarden. Zo krijgen landen de kans om levensvatbare economische sectoren te ontwikkelen, vóórdat zij de concurrentie aangaan met Europa.





http://www.icco.nl