-PERSBERICHT-
Amsterdam, 22 augustus 2008
Conferentie Islam in Zorg en Welzijn
25 september 2008 (13.30-17.30 uur)
Podium Mozaïek (Bos en Lommerweg 191, Amsterdam)
ACB Kenniscentrum voor emancipatie en participatie organiseert op donderdagmiddag 25 september 2008 de conferentie Islam in Zorg en Welzijn. Sprekers en leden van een panel gaan uitgebreid in op de positie van moslims in zorg en welzijn en de rol die de islam daarbij speelt.
Sprekers
Cor Hoffer (GGZ Bavo Europoort) opent de middag met een inleiding over de dynamiek van cultuur en ziekteopvattingen onder moslims. Mohamed Ajouaou (hoofd Islamitische Geestelijke Verzorging, Ministerie van Justitie) gaat in op religieuze aspecten in zorg en welzijn, waarbij hij voorbeelden uit het justitiepastoraat zal gebruiken. Hans Vuijsje (directeur Joods Maatschappelijk Werk) vindt algemene hulpverlening een onhoudbaar dogma en pleit voor identiteitsversterking via categorale hulpverlening. Mohammed Cheppih (initiatiefnemer Poldermoskee) gaat onder meer in op de vraag of de poldermoslim zich moet schikken naar de Nederlandse gewoontes. Eric van der Burg (directeur Osiragroep en fractievoorzitter VVD Amsterdam) houdt een pleidooi voor religieneutrale zorg.
Panel
In het panel nemen plaats Fatima Malki (regiocoördinator islamitische thuiszorgorganisatie Avicen en diabetesverpleegkundige Slotervaart Ziekenhuis), Welmoet Boender (onderzoeker Kenniscentrum Religie & Ontwikkeling, Stichting Oikos), Hasan Yar (directeur IHSAN, islamitisch instituut voor maatschappelijk activeringswerk) en Ahmed El Mesri (Stichting Assadaaka, seculiere multiculturele vereniging).
Achtergronden
Een greep uit het nieuws over Nederlandse moslims van de laatste tijd: overgewicht als teken van gebrekkige integratie; het weigeren van vrouwelijke artsen; welzijnswerkers die vrouwen niet de hand willen schudden. Huwelijken tussen neef en nicht die het risico op erfelijke ziektes vergroten. Het te laat ontdekken van genetisch bepaalde ziektes omdat het verboden is het land van herkomst van de patiënt te registreren.
Culturele en religieuze achtergronden beïnvloeden het geestelijk welzijn en de manier van omgaan met gezondheid en ziekte. Een goede kennis van de achtergrond van de patiënt bepaalt mede het slagen van de behandeling.
Volgens sommigen zijn er, onder invloed van marktwerking en geografische ligging, 'witte' en 'zwarte' zorginstellingen ontstaan. Daarnaast zetten moslims ook hun eigen organisaties op. De conferentie Islam in Zorg en Welzijn gaat in op deze ontwikkeling en op de voor- en nadelen ervan.
Over ACB Kenniscentrum
Al bijna dertig jaar werkt ACB Kenniscentrum aan de emancipatie en maatschappelijk participatie van allochtonen, onder meer door onderzoek naar de rol van islam in zorg en welzijn en naar diversiteitsbeleid in de zorg. Allochtone mantelzorgers worden in contact gebracht met instellingen die hen kunnen ondersteunen. Weerbaarheidstrainingen tegen geweld en agressie zijn opgezet voor allochtone vrouwen. Ook het tegengaan van huiselijk, seksueel en eergerelateerd geweld is een speerpunt, net als het tegengaan van radicalisering. Ook de emancipatie van allochtone vrouwen en van allochtonen in onderwijs en bestuur en op de arbeidsmarkt is een kernactiviteit. ACB Kenniscentrum ontwikkelt methodes om blokkades en achterstanden weg te werken en versterkt de kracht en capaciteiten van allochtonen en allochtone organisaties.
Praktische informatie
Aanmelden voor de conferentie is mogelijk via
-EINDE PERSBERICHT-