Molukkers woedend op bestuur Tweede Kamer


Presidium Tweede Kamer blaast reis Molukken af

ROTTERDAM, 20080925 -- Het presidium van de Tweede Kamer heeft haar commissie Buitenlandse Zaken verboden een werkbezoek aan de Molukken te brengen. Dit omdat de vluchten van Jakarta naar Ambon verzorgd worden door vliegtuigmaatschappijen die op de zwarte lijst van de EU staan. De Molukse mensenrechtenactiegroep Perintis Aksi Kilat (PAK) en de mensenrechtenorganisatie FKMCPR zijn hier, net als Harry van Bommel (SP) verbolgen over. Op dit moment beraden de twee groepen zich over welke stappen en acties er ondernomen worden.

Op 8 september jongstleden hebben Molukse jongeren een cheque aangeboden van 40.000 euro aan de Tweede Kamer, om de reis naar de Molukken te bekostigen. Enkele dagen ervoor werd bekend gemaakt dat de reis niet door ging, vanwege budgettaire redenen. Commissievoorzitter Henk-Jan Ormel (CDA) reageerde zeer verbaasd over de actie. Volgens hem ging de reis gewoon door. Nu de reis alsnog niet doorgaat, voelt de Molukse gemeenschap zich wederom in de maling genomen.

Economische belangen.
Het is van groot belang dat de Tweede Kamer naar de Molukken gaat om de mensenrechtensituatie te bekijken. Het is haar taak om de regering te controleren; dezelfde regering die een jaar lang het woord mensenrechtenschendingen niet in haar mond durft te nemen, wat waarschijnlijk te maken heeft met een wapenorder van 1 miljard euro die op dit moment loopt. De wapenhandel in Nederland is gebonden aan strenge regels; zijn er mensenrechtenschendingen in een bepaald land, dan mag er geen wapenhandel gevoerd worden met dat land. Een confrontatie met de mensenrechtenschendingen op de Molukken zou de financiële belangen voor Nederland kunnen schaden.

Partijpolitiek.
PAK en FKMCPR vragen zich daarom af of het wel een onafhankelijk besluit is van het presidium van de Kamer of dat er sprake is van partijpolitiek. Immers zijn 5 van de 9 leden van het presidium afkomstig van de regeringspartijen PVDA, CU en CDA.

Acties.
Op dit momenten beraden PAK en FKMCPR zich over welke stappen zij kunnen ondernemen. Ludieke acties worden overwogen. Ook het bieden van oplossingen. `Als wij een vliegtuig kunnen charteren, dan doen we dat,' aldus een woordvoerder.
PAK en FMCPR roepen de Molukse gemeenschap en in het bijzonder de jongeren om de kalmte te bewaren en hun verontwaardiging om te zetten in ludieke en vreedzame acties.

Benefiet
De geplande benefietconcert op 4 oktober gaat gewoon door. Over het doel van de opbrengst wordt nog overlegd. Het benefiet concert wordt georganiseerd door PAK en FKMCPR (foundation for Keeping Moluccan Civil and Political Rights)





Ingezonden persbericht