Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Zoetermeer, 25 september 2008

Lege batterijen voortaan bij elk verkooppunt in te leveren

Met ingang van morgen kan de consument zijn gebruikte batterijen inleveren in elke winkel waar energiedragers te koop zijn. Door nieuwe Europese regelgeving zijn alle verkoopkanalen van batterijen verplicht de batterijen ook weer in te nemen. Dat betekent dat het aantal inleverpunten met circa 50 procent stijgt van 14.500 naar 22.000. Om de inname te vergemakkelijken, biedt Stichting Batterijen (Stibat) de betreffende winkels inzamelmiddelen en een ophaalservice aan.

Voor bijna 14.500 verkooppunten regelt Stibat de gratis inzameling al. Door de nieuwe regeling verwacht Stibat een forse uitbreiding van dit aantal. De winkel is de favoriete plek voor Nederlanders om lege batterijen in te leveren, zo blijkt uit onderzoek. Naast winkels kent Nederland nog een aantal andere plaatsen om batterijen in te leveren. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de meeste basisscholen batterijen inzamelen. Ook gemeentedepots nemen lege batterijen in ontvangst.

In 1999 startte Stibat met de inzameling via de detailhandel. Aan het einde van dat jaar deden veertien winkelketens mee met in totaal 1.600 winkels die toen een kleine 40.000 kg lege batterijen inzamelden. Inmiddels draagt Stibat zorg voor de inzameling bij achtennegentig winkelketens met in totaal 14.415 vestigingen, 3.375 in food en 11.040 in de non-food.

De inzameling van lege batterijen stijgt elk jaar flink. Vorig jaar kwamen maar liefst 130 miljoen batterijen terug voor recycling, 8 miljoen meer dan in 2006. Dat betekent dat 86 procent van alle afgedankte batterijen in ons land vorig jaar werd ingezameld en 14 procent in het huishoudelijk restafval terecht kwam.

Milieuvriendelijke recycling
Alle ingezamelde batterijen gaan naar het landelijke sorteercentrum van Stibat in Lelystad, waar ze naar type en chemische samenstelling worden gesorteerd. Voor de recycling van deze batterijen maakt Stibat gebruik van gespecialiseerde bedrijven in West-Europa.



Ingezonden persbericht