Gemeente Groningen


woensdag 24 september 2008:
Beheerplan Sterrebos: versterking ecologische kwaliteit staat voorop

B&W stellen de raad voor het bestemmingsplan Kempkensberg-Engelse Kamp vast te stellen. De voorbereidingen voor de bouw van het omvangrijke rijkskantoor zijn inmiddels gestart. De bouwvergunning is onlangs verleend. Rondom wordt druk gewerkt aan verkeerskundige aanpassingen. Van groot belang is ook het door B&W vastgestelde beheerplan voor het Sterrebos dat nu in uitvoering wordt genomen.

De aanleiding voor het beheerplan Sterrebos ligt in de te verwachten gevolgen van de nieuwbouwplannen en het daarmee samenhangende gebruik van het bos. Aanvankelijk bestond de indruk dat door de nieuwbouw van het kantoorgebouw (voor de IB Groep en Belastingdienst) de windbelasting en de schaduwdruk in het Sterrebos aanzienlijk zouden toenemen. Aanvullend onderzoek in 2008 op basis van het definitieve ontwerp hebben duidelijk gemaakt dat de windhinder en de schaduwdruk ten opzichte van de bestaande situatie nauwelijks toenemen.

Met de door B&W voorgestelde maatregelen in het beheerplan wordt vooral de ecologische kwaliteit van het Sterrebos verder versterkt. Het gaat om de verbetering van de bosstructuur door versterking van de onderbegroeiing en aanpassing van de soorten-samenstelling van het bomenbestand. Door selectief uitdunnen wordt de aanwas van snelgroeiende loofboomsoorten als esdoorn en es kleiner. Hierdoor wordt ruimte gemaakt voor meer waardevolle boomsoorten als beuk en eik en kan een meer robuuste onderbegroeiĂŻng gerealiseerd worden. Door middel van specifiek bomenbeheer wil B&W inzetten op het zo lang mogelijk handhaven van de oude bomen in het bos, mede vanwege het gebruik van deze bomen door vleermuizen.

Daarnaast stelt het college voor om een aantal wandelpaden op te heffen, waarmee (betrekkelijke) rustgebieden in het bos worden gerealiseerd voor vogels en kleine zoogdieren. Meer ingrijpende maatregelen, zoals het verder beperken van de toegankelijkheid van het bos, zijn dan niet noodzakelijk.

Na de realisatie van de nieuwbouw op de Kempkensberg wordt door middel van de aanleg van een zgn. mantelzone en enige aanpassingen aan de oostrand van het bos gestreefd naar een optimale aansluiting van het bestaande bos op de nieuwe stadstuin bij de nieuwe rijkskantoren en de nieuw aan te leggen ecologische verbindingszone naar de Helperzoom.

Het beheerplan is tot stand gekomen in samenspraak met een zogenaamd praktijkoverleg waarin diverse natuurorganisaties in vertegenwoordigd zijn. Over het beheerplan is een inspraakprocedure gevoerd. Het ingestelde praktijkoverleg met natuurorganisaties zal betrokken blijven bij de uitvoering van het plan.

Voorbereidingen bouw inmiddels gestart
B&W vragen de raad het bestemmingsplan Kempkensberg-Engelse Kamp
e.o.vast te stellen. De voorbereidingen voor uitvoering van de eerste fase van de nieuwbouw voor de rijkskantoren zijn ondertussen al wel gestart. Het streven is erop gericht om medio oktober daadwerkelijk te starten met de bouw zelf. Parallel hieraan wil het college de bestaande oostrand - die onderdeel wordt van de nieuwe mantelzone - al in gereedheid brengen. Dat betekent dat er hier nog dit najaar dan wel in het vroege voorjaar nieuwe aanplant komt.

De herinrichting van de verkeers-ontsluiting tussen de Hereweg en de Kempkensberg is vrijwel gereed. Er zijn tijdelijke parkeervoorzieningen gerealiseerd aan de Engelse Kamp om het verlies aan parkeerplaatsen door de bouw te compenseren. Na afronding van de bouw van de kantoren in 2011 zullen de bestaande kantoren op de Kempkensberg en aansluitend de Engelse Kamp worden gesloopt en wordt de bouw van de parkeergarage ter hand genomen. Daaraan gekoppeld zou het woongebouw aan de Kempkensberg ook gerealiseerd kunnen worden en in 2013/14 worden opgeleverd. Het Engelse Kamp komt aansluitend tot ontwikkeling. B&W hopen tot een afronding van dit grote project te komen in 2016.