Gemeente Lelystad

Financieel perspectief voor gemeente Lelystad is gezond

In het laatste volle jaar van deze collegeperiode zet het college alles op alles om de ambities uit het collegeprogramma iedereen doet mee waar te maken. Omdat het college op koers ligt, heeft ze nu de kans om dit laatste jaar de accenten te leggen.

Positief saldo

Het meerjarenperspectief laat een structureel saldo zien dat positief is. Voor 2009 wordt op basis van de huidige gegevens in de Najaarsnota een begrotingsoverschot van 3,5 miljoen verwacht, waarvan na aftrek van eenmalig rijksgeld van 1,5 miljoen een structureel begrotingsoverschot van 2 miljoen overblijft.

Ondanks dit overschot is toch voorzichtigheid geboden. Om ook in de toekomst prioriteiten van het college te kunnen blijven financieren, is het van belang om voorstellen kritisch af te wegen en terughoudend te zijn met grote uitgaven. Daarnaast is het van belang een financiële basis te hebben om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. Met dit beleid verwacht het college de huidige solide financiële koers te kunnen voortzetten en kunnen de belangrijkste punten uit de programmabegroting voor 2009 doorgang vinden.

Wat betekent dit voor inwoners van Lelystad?

Het college doet door middel van herberekeningen in de Najaarsnota voorstellen voor 2009 aan de gemeenteraad, waarbij rekening is gehouden met de wensen die door de gemeenteraad geuit zijn naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2008.

* Voorgesteld wordt een lastenverlaging van de afvalstoffenheffing van 5 % als direct voelbaar voordeel voor de inwoners van Lelystad.

* Voor de komende jaren wil het college hernieuwd inzetten op parkmanagement; het stimuleren van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven in Lelystad op het gebied van bijvoorbeeld ICT en veiligheid. De gemeente stimuleert de bedrijven de handen in één te slaan en doet dat in samenwerking met De Bedrijfskring.
* Om de informatievoorziening optimaal te houden wordt voorgesteld voor de nieuw te bebouwen gebieden in Lelystad een niet-fysieke Kaveladvieswinkel op te richten; een begeleidingstraject voor aspirant kavelkopers. De gemeente maakt het de aspirant kopers zo makkelijk mogelijk om aan informatie te komen door middel van voorlichting op maat.

* De kernkwaliteiten ruimte, water en groen, de rust in de wijken en de dynamiek in de knooppunten geven Lelystad haar uitstraling. Om deze kernkwaliteiten beter te benutten, groene gebieden te ontsluiten en zichtbaar te maken naar inwoners en toeristen, wordt voorgesteld de onverharde eco-fietspaden te verharden en een betere aansluiting te realiseren op de reguliere fietsroutes binnen de stad.

* In het kader van Schoon, heel, veilig en duurzaam wordt voorgesteld voor de Waterwijk en Boswijk een sociaal buurtbeheerder in te zetten voor de periode van 2 jaar. De sociaal buurtbeheerder wordt ingezet om de kwaliteit van de wijk op peil te houden en om tijdig in te kunnen grijpen bij waarneming van verloedering.

* Lelystad hecht groot belang aan het ondersteunen van gezinnen en het grootbrengen van hun kinderen. In dit verband is in september 2008 het eerste Centrum Jeugd en Gezin opgezet in de Atolwijk, een laagdrempelige voorziening om ouders en jongeren te bereiken. Op basis van de ervaringen met dit eerste centrum gaat het college in discussie met de gemeenteraad over de realisatie van nog 4 centra in andere wijken.

Prioriteiten 2009

Het college van burgemeester en wethouders hecht voor 2009 veel belang aan de ontwikkelingen van het nieuwe woongebied Warande, de marketing van de stad, ontwikkelingen rond Lelystad Airport, de realisatie van het vernieuwde Stadhart en het voortzetten van een sterk sociaal beleid. Een stevige basis voor een groeiende stad.
---