Gemeente Franekeradeel


Officiële publicaties van 24 september 2008

Bouwaanvragen
Burgemeester & Wethouders maken overeenkomstig de Woningwet bekend dat in de periode van 4-09 t/m 10-09-2008 de volgende lichte en reguliere bouwaanvragen zijn binnengekomen:

· L J M Beelplein 2 te Franeker, veranderen van een garage.
· Hitzumerweg 9 te Franeker, uitbreiden van de ligboxenstal en het verbouwen van de Hollandse stal.

· Bargereed 82 te Tzummarum, gedeeltelijk veranderen van de dakbedekking (legaliseren).

· Spaarbankstraat 39 te Franeker, vergroten van de berging.
· Edisonstraat naast 30 te Franeker, tijdelijk plaatsen van een kantoorunit en tuinbenodigdheden reclame enz. (legaliseren).
· P J Troelstrastraat 24 te Franeker, vergroten van een schoolgebouw.
· Holwardastraat 22 en Hubertstraat 19A te Franeker, bouwen van 2 woningen met 3 garages.

Deze bouwaanvragen worden behandeld in de welstandscommissie. De vergaderingen van de Welstandscommissie zijn openbaar en vinden op maandagmorgen in de oneven weken van 9.30 - 11.00 uur plaats in het gemeentehuis. U bent hierbij van harte welkom!

Wij attenderen u er op dat tegen een aanvraag om bouwvergunning geen bezwaarschrift kan worden ingediend. Een bezwaarschrift kan pas worden ingediend na het verlenen van de bouwvergunning.

Verleende vergunningen periode 4-9-2008 t/m 10-9-2008

Regulier bouwvergunningen

· Vijverstraat 17 te Franeker, maken van een muurdoorbraak 04-09-2008.
· Achter Prof Andalastraat 41/43 te Franeker, bouwen van 4 garageboxen 05-09-2008.

· Lutje Lollum 9 te Franeker, bouwen van een berging 05-09-2008.
· Swaerderwei 73 te Tzummarum, bouwen van een bedrijfsloods met inpandige woning 05-09-2008.

· Burg J Dijkstrawg 3 te Franeker, vergroten van een sport/recreatiehal 09-09-2008.

Lichte bouwvergunningen

· Linthorst Homanstraat 48 te Franeker, vergroten van de garage 04-09-2008.

· Sixtuswei 2 te Sexbierum, bouwen van een garage/berging 04-09-2008.

Reguliere bouwvergunning 1e fase

· Holwardastraat 22 en Hubertstraat 19A te Franeker bouwen van 2 woningen met 3 garages 05-09-2008

Indien u het niet eens bent met één van bovengenoemde besluiten, kunt u binnen zes weken na verzending van dit besluit een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester & Wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker. Het bezwaarschrift dient tenminste de volgende onderdelen te bevatten:
- naam en adres van de indiener;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
- de gronden van het bezwaar;

- een ondertekening.

Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u tevens op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien u van mening bent dat de onverwijlde spoed dat, gelet op de betrokken belangen, vereist. Een verzoek om voorlopige voorziening dient u te richten aan de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden, Sector Bestuursrecht, Postbus 1702, 8901 CA te Leeuwarden. Ook dient u een kopie van het bezwaarschrift te overleggen.

Vrijstelling voor het bouwrijp maken fase 1 'Dongjum-Uitbreiding'

Burgemeester & Wethouders maken bekend dat zij met toepassing van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening op 9 september 2008 hebben besloten vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan ten behoeve van:

Het bouwrijp maken van fase 1 van het bestemmingsplan 'Dongjum-Uitbreiding'.
Het besluit ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 25 september 2008 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.

Voor belanghebbenden bestaat de mogelijkheid tegen het besluit van het college, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van het besluit (16 september 2008), een beroepschrift in te dienen bij de Rechtbank Leeuwarden, Sector Bestuursrecht, Postbus 1702, 8901 CA Leeuwarden. Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:
- naam en adres van de indiener;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;
- de gronden van het beroep.
Ook dient u, indien mogelijk, een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft te overleggen. De indiener van het beroepschrift is tevens griffierecht verschuldigd.

Het indienen van een beroepschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. Als beroep is ingesteld is het eveneens mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank (indien gelet op de betrokken belangen onverwijlde spoed dit vereist). In dat geval is een extra griffierecht verschuldigd.

Alleen belanghebbenden die tijdig schriftelijk of mondeling zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbesluit kunnen beroep instellen bij de rechtbank, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet in staat is geweest (tijdig) zienswijzen in te brengen. In het geval het definitieve besluit afwijkt van het ont­ werpbesluit kan ook een belanghebbende die eerder geen zienswijzen heeft ingediend beroep aantekenen.

Vaststelling bestemmingsplan partiële herziening bestemmingsplan 'Buitengebied 2001' (Rijksstraatweg 7 te Zweins)

Burgemeester & Wethouders maken bekend dat het dat de gemeenteraad in de vergadering van 4 september jl. heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan 'Partiële herziening Buitengebied 2001 (Rijksstraatweg 7 te Zweins)' vast te stellen.

Het voorliggende plan betreft een partiële herziening van het bestemmingsplan "Buitengebied 2001" ten behoeve van de uitbreiding van het schoonmaak- en gevelreinigingsbedrijf aan de Rijksstraatweg 7 te Zweins. De uitbreiding, middels de realisatie van een loods ten behoeve van het stallen van het rijdende materieel, zal aan de zuidkant van het bedrijf plaatsvinden.

Het bestemmingsplan zal met bijbehorende stukken met ingang van 25 september 2008 gedurende zes weken voor een ieder tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker ter inzage liggen.

Gedurende de termijn van ter inzagelegging kunnen schriftelijke dan wel mondelinge bedenkingen worden ingediend door:
- degene die een zienswijze heeft ingediend bij de gemeenteraad;
- een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest, overeenkomstig artikel 23 Wet op de Ruimtelijke Ordening, zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken.

Bedenkingen dienen te worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Fryslân, Postbus 20120, 8900 HM Leeuwarden.

Wet geluidhinder

Vaststelling hogere grenswaarden ten behoeve van woningen Dongjum-Uitbreiding
Burgemeester & Wethouders maken bekend dat zij bij besluit van 9 september 2008 hogere waarden hebben vastgesteld ten behoeve van een aantal te realiseren woningen in het plan Dongjum-Uitbreiding.

Het besluit hogere waarde alsmede de hierop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van 25 september 2008 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Op werkdagen liggen de stukken van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage en op woensdag van 9.00 tot 18.00 uur en eventueel buiten de genoemde tijden, na telefonisch verzoek, op afspraak.

Voor belanghebbenden bestaat de mogelijkheid, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van het besluit beroep in te stellen. Het beroepschrift moet in tweevoud worden gezonden aan de Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA 's Gravenhage.

Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:
- naam en adres van de indiener;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;
- de gronden van het beroep.
Ook dient u, indien mogelijk, een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft te overleggen. De indiener van het beroepschrift is tevens griffierecht verschuldigd.

Indien beroep is ingesteld tegen dit besluit kan ook om een voorlopige voorziening worden gevraagd indien onverwijlde spoed dat vereist. Het verzoek moet worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarbij is hetzelfde griffierecht opnieuw verschuldigd.

Alleen belanghebbenden die tijdig schriftelijk zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbesluit kunnen beroep instellen, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet in staat is geweest (tijdig) zienswijzen in te brengen. In het geval het definitieve besluit afwijkt van het ontwerpbesluit kan ook een belanghebbende die eerder geen zienswijzen heeft ingediend beroep aantekenen.

Aanvraag vergunning Wet Milieubeheer

Het college van Burgemeester & Wethouders maken bekend dat er een aanvraag voor vergunning ingevolge de Wet Milieubeheer is ingekomen van:


· Maatschap Hiemstra , voor een nieuwe de gehele inrichting omvattende vergunning voor een melkrundveehouderij, op het perceel Hitzumerweg 4 te Achlum.

Wij zijn voornemens de gevraagde vergunning te verlenen. De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijlagen, liggen met ingang van 25 september 2008 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Har­ lingerweg 18 te Franeker. Op werkdagen liggen de stukken van 8.30 tot 12.00 uur ter inzage en op woensdags van 8.30 tot 16.30 uur en eventueel buiten de genoemde tijden, na telefonisch verzoek, op afspraak.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder gemotiveerd zijn/haar zienswijzen schriftelijk indienen bij het college van Burgemeester & Wethouders, Postbus 58, 8800 AB Franeker. Tevens kan een ieder gedurende deze termijn aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu nadere informatie verkrijgen en/of mondeling zienswijzen naar voren brengen en/of verzoeken om een gelegenheid tot een gedachtenwisseling over het ontwerpbesluit of telefonisch bij de heer P. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu op nummer 0517-38 04 38.

Een afschrift van de zienswijze zal worden verzonden aan de aanvrager. Degene die een zienswijze indient kan door middel van een aparte brief verzoeken zijn/haar persoonlijke gegevens niet kenbaar te maken.

Alleen zij die tijdig schriftelijk of mondeling zienswijzen hebben ingediend tegen de ontwerpbeschikking kunnen later beroep instellen bij de Raad van State, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet eerder in staat is geweest (tijdig) zienswijzen in te brengen dan wel dat de definitieve besluitvorming afwijkt van het ontwerpbesluit.

Wet Milieubeheer

Melding
Burgemeester & Wethouders maken ingevolge artikel 8.41van de Wet milieubeheer bekend, dat in september 2008 meldingen zijn binnengekomen van:

* J. en P. Ammerlaan, Juckemaleane 11 te Sexbierum. Een melding op grond van AmvB glastuinbouw en het Activiteitenbesluit, betreffende het veranderen van de bestaande opslaghal.
* Maatschap R. en D. Visser, Fiskerspaed 28 te Oosterbierum. Een melding op grond van AmvB landbouw en het Activiteitenbesluit, betreffende het opnieuw in gebruik nemen van een koelcel.
* De heer S. Sijbrandij, Franekerweg 1 te Tzum. Een melding op grond van AmvB landbouw en het Activiteitenbesluit, betreffende het bouwen van een jongveestal.

* N. en R. Wildeboer, Berlikumerweg 16 te Ried. Een melding op grond van AmvB landbouw en het Activiteitenbesluit, betreffende het bouwen en een jongveestal.

* Maatschap Boomsma, Dongjumerweg 10 te Ried. Een melding op grond van AmvB landbouw en het Activiteitenbesluit, betreffende een loods voor opslag van pootaardappelen.

Omdat bovengenoemde besluiten gebaseerd zijn op algemeen geldende regels en voorschriften (8.40 amvb's ) die het milieu beschermen, bestaat er geen mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen en het instellen van beroep. Voor nadere informatie kunt u terecht bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.

Goedkeuring wijzigingsplan van het Bestemmingsplan Buitengebied 2001 (Hitzumerweg 2 te Achlum)

Burgemeester & Wethouders van Franekeradeel maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 28 lid 6 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Gedeputeerde Staten van Fryslân bij besluit van 6 augustus 2008, kenmerk 00776935, het wijzigingsplan van het bestemmingsplan Buitengebied 2001 (Hitzumerweg 2 te Achlum) hebben goedgekeurd. Tegen het ontwerp van deze wijziging zijn geen zienswijzen ingediend.

Met het wijzigingsplan wordt de planologische basis gelegd voor het uitbreiden en gedeeltelijk verplaatsen van het agrarisch bouwblok, gelegen op het perceel Hitzumerweg 2 te Achlum, kadastraal bekend gemeente Tjum, sectie F nr. 193.

Het wijzigingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 25 september 2008 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen degenen die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest tot het indienen van zienswijzen gedurende 6 weken schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Ook kunnen zij een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzitter van de Afdeling.

Het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten treedt, ingevolge artikel 28 lid 7 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Verlening monumentenvergunning
Het college van Burgemeester & Wethouders maken bekend dat er op 15 september 2008 een monumentenvergunning is verleend voor de aanvraag om een monumentenvergunning van:

* E. Wijnstra voor het plaatsen van een buitendeur in de gevel van de stal op het perceel Franekerweg 30 te Tzum;
* J. de Waard voor het plaatsen van schoorsteenkappen op het perceel Voorstraat 75 te Franeker.

Voor belanghebbenden bestaat de mogelijkheid tegen het besluit van het college binnen zes weken na de dag van bekendmaking van het besluit aan de aanvrager een beroepschrift in te dienen bij de Rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, Postbus 1702, 8901 CA, Leeuwarden (tel.058-2341555). Het beroepschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

- naam en adres van de indiener;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;
- de gronden van het beroep.

Ook dient u, indien mogelijk, een afschrift van het besluit waarop het geschil betrekking heeft te overleggen. De indiener van het beroepschrift is tevens griffierecht verschuldigd.

Alleen zij die tijdig (schriftelijk) of mondeling zienswijzen hebben ingediend tegen de ontwerpbeschikking kunnen later beroep instellen bij de Rechtbank, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet in staat is geweest (tijdig) zienswijzen in te brengen danwel dat het definitieve besluit afwijkt van het ontwerpbesluit.

Verleende aanlegvergunning
Burgemeester & Wethouders maken bekend dat aanlegvergunning is verleend voor:

* het leggen van een persleiding langs de Monnikenweg tussen Achlum en Arum.

De aandacht wordt erop gevestigd, dat degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, op grond van de Algemene wet bestuursrecht bij ons college een bezwaarschrift kan indienen en wel binnen zes weken na de dag van verlening van de vergunning.

Ook bestaat de mogelijkheid een verzoek om voorlopige voorziening te vragen bij de president van de arrondissementsrechtbank te Leeuwarden.

Het bezwaarschrift en eventueel het verzoek om voorlopige voorziening dienen te worden ondertekend en te zijn voorzien van naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waarte­ gen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Besluiten college van B&W 16 september 2008

Onderwerp: bestemmingsplan "Partiële herziening Franeker - westelijke woongebieden".
Besluit: Instemmen met voorliggend concept-raadsvoorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Partiële herziening Franeker - westelijke woongebieden.

Onderwerp: bestemmingsplan Franeker - 't War/ Witzens/ Keningspark. Besluit: instemmen met concept-raadsvoorstel tot -gewijzigde- vaststelling van het bestemmingsplan "Franeker - 't War/ Witzens/ Keningspark.

Onderwerp: sloop bunker 'Koehool' aan de zeedijk ten noorden van Tzummarum/Firdgum.
Besluit:

* Verlenen van de aanlegvergunning i.v.m. grondwerkzaamheden behorende bij de sloop van de bunker t.o. de Sédyk 5 te Tzummarum;
* Verlenen van de sloopvergunning voor de sloop van de bunker t.o. de Sédyk 5 te Tzummarum.

Onderwerp: bijdrage 2008 aan Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Franekeradeel.
Besluit: de Stichting tot behoud van Monumenten in de gemeente Franekeradeel een voorschot van EUR 60.000,00 euro verstrekken in de budgetsubsidie voor het jaar 2008.

Onderwerp: Uitbreiding Glastuinbouw Sexbierum.
Besluit: Instemmen met bijgevoegd conceptraadsvoorstel voor:
* de beantwoording van de zienswijzen tegen de MER;
* de aanpak van de adviespunten zoals die zijn aangegeven door de commissie voor de MER in het toetsingadvies;
* de beantwoording van de zienswijzen tegen het bestemmingsplan en deze gedeeltelijk ongegrond en en gedeeltelijk gegrond te verklaren;

* het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

Onderwerp: Nieuwbouw sporthal en kantine De Trije, sportpark Hertog van Saxenlaan.
Besluit:

* Informatienota opstellen t.b.v vergadering raadscommissie op 16 oktober 2008;

* De hogere kapitaallasten ad EUR 169.097 meenemen in de besluitvorming van de begroting 2009;

* Instemmen met conceptbrief aan SC Franeker.

Onderwerp: Brandpreventie sport- en evenementenhal de Trije. Besluit:

* de minimale noodzakelijke (bouwkundige) aanpassingen en een ontruimingsinstallatie realiseren,

* de raad voorstellen een krediet beschikbaar te stellen van 49.500 euro voor een ontruimingsinstallatie en de kapitaallasten à 6.270 ten laste te brengen van onvoorzien structureel,
* de raad voorstellen een krediet beschikbaar te stellen van 9.000 euro voor een nooduitgang en brandtrap ten laste van onvoorzien eenmalig .

Onderwerp: tussenbalans collegeprogramma 2006 - 2010. Besluit:

* Stel notitie "Tussenbalans collegeprogramma 2006-2010" vast.
* Notitie voorleggen voor informatie en overleg aan de raadscommissie voor de vergadering op 16 oktober 2008.

Onderwerp: kredieten aanpassen veiligheidssystemen. Besluit:

* De raad voorstellen de volgende kredieten beschikbaar te stellen:

25.290 euro voor de beveiliging van het gemeentehuis (zie investeringsprogramma)·
22.730 euro voor de beveiliging van de brandweerkazerne (zie investeringsprogramma)
17.140 euro voor de vervanging van de software.
* De vervanging van de software ten laste te brengen van onvoorzien eenmalig.

Het overschot aan geraamde kapitaallasten à 845 euro ten gunste te brengen van onvoorzien.

Evaluatie 'Regeling omtrent het gebruik van het Dorpsvisiefonds Franekeradeel'.
Besluit:

* Raadsvoorstel en notitie voorleggen aan de raad.

Begrotingswijzigingen.
Besluit:

* De 63e en de 64e begrotingswijziging conform aan de raad aanbieden.

Franeker, 24 september 2008
Burgemeester en wethouders voornoemd,
T.Twerda, Loco-burgemeester
H.J.J. de Jong, secretaris.