Groen!

Brussel, 25 september 2008

Financiële crisis: Groen! wil parlementaire onderzoekscommissie voor meer financiële transparantie

Alleen volledige transparantie kan het vertrouwen opnieuw herstellen

"De omvang van de huidige financiële crisis vereist ingrijpende maatregelen. Er moet onmiddellijk een parlementaire onderzoekscommissie worden opgestart die zich richt op de analyse van de huidige situatie en de gevolgen hiervan voor België en daarenboven beleidsmaatregelen uitwerkt die de gevolgen van dergelijke crisissen in eigen land kunnen temperen. Het is immers cruciaal voor onze economie dat we niet in een negatieve spiraal van wantrouwen terechtkomen," aldus Meyrem Almaci, Groen! fractievoorzitster. Niet alleen de overheid heeft hierin een rol te vervullen maar ook de banksector zelf kan helpen. Groen! roept alle Belgische banken op om hun klanten te informeren. De kleine spaarder wil immers weten welke risico's hij loopt, wat er staat te gebeuren, etc. De banken zelf zijn het best geplaatst om deze informatie vrij te geven.

De parlementaire onderzoekscommissie voor meer financiële transparantie heeft een dubbele taak. Enerzijds moet de commissie alle informatie verzamelen over maximale blootstelling van de Belgische economie aan de huidige faillissementen, overnames en nationaliseringen in de financiële wereld. Objectieve en volledige informatie is immers van cruciaal belang om het vertrouwen te herstellen. In een klimaat van onzekerheid dalen de investeringen wat kan leiden tot een negatieve selffulfilling prophecy. Volledige en betrouwbare informatie is een eerste stap in het voorkomen hiervan. De tweede stap is natuurlijk het nemen van de gepaste acties om het vertrouwen in de Belgische economie te herstellen. Dit gebeurt beter preventief dan dat er achteraf brokken moeten geruimd worden.

Anderzijds dient de onderzoekscommissie zeer gericht op zoek te gaan naar pistes die dit soort crisissen in de toekomst kunnen vermijden. Groen! stelt voor dat de commissie de rol van het toezichtorgaan, de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CFBA), kritisch bekijkt: hoe kan het orgaan een grotere democratische legitimiteit krijgen? en Is er daarenboven geen nood aan een overkoepelende Europese autoriteit waarin dan ook de CFBA zetelt? Ten tweede is het nodig te onderzoeken hoe het financieel toezicht aangescherpt kan worden, in bijzonder op de ontransparante special purpose vehicles, de risicovolle hedgefondsen, en de waarde en aansprakelijkheid van de ratingagentschappen. Een derde essentieel punt is een onderzoek gericht op het verhogen van transparantie. Veel beleggers willen immers groene en duurzame keuzes maken maar door een gebrek aan informatie wordt dit erg bemoeilijkt. Ten slotte moet de commissie zeker ook onderzoeken of de Belgische consument geen risico loopt op het opbouwen van een overmatige schuldenlast zoals in de VS gebeurde. De Kredietcentrale zou bvb ook in kaart brengen welke betalingsproblemen er bestaan met de energie- en waterrekening, huurschulden, telefoonschulden, fiscale schulden en problemen met het betalen van de doktersrekening.

Meyrem Almaci, Federaal fractieleidster Groen!