Gemeente Leidschendam-Voorburg


Stompwijk naar status vitale kern

25 september 2008 - Met de realisering van een Kulturhus in de dorpskern en de aanleg van een verbindingsweg tussen de N206 (Oosteinde) en het bedrijventerrein en glastuinbouwgebied aan de Huyssitterweg zet Stompwijk twee belangrijke stappen op weg naar een vitale kern in het Groene Hart. Burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg vragen de gemeenteraad op dinsdag 11 november in te stemmen met het op korte termijn uitvoeren van deze voorkeursprojecten. Bij een positief besluit krijgt de raad binnen enkele maanden de uitgewerkte inhoudelijke voorstellen met daarbij de financieringsvoorstellen en mogelijkheden voor cofinanciering. De verbindingsweg vergt een investering van 6,6 miljoen euro. Aan de raad wordt in december een definitief besluit gevraagd over het voorstel tot financiering. Over de investeringskosten van 3,6 miljoen euro voor het Kulturhus gebeurt dat in het komende voorjaar.

Kulturhus
De realisering van het zogeheten Kulturhus draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid van Stompwijk. Hierin worden maatschappelijke, culturele, medische en onderwijsvoorzieningen samengebracht. Op deze manier kunnen basisschool, peuterspeelzaal, dorpshuis, bibliotheek en medische voorzieningen voor het dorp behouden blijven. Aanvulling met woon-zorgappartementen en commerciële voorzieningen is mogelijk. De planning is dat de bouw in 2010 van start kan gaan; oplevering vindt dan een jaar later plaats.

Verbindingsweg
De aan te leggen verbindingsweg tussen de N206 en de Huyssitterweg verwerkt het zware en vele verkeer van en naar het bedrijventerrein en het glastuinbouwgebied. De Dr. Van Noortstraat wordt hierdoor aanzienlijk ontlast waardoor het dorp voor de inwoners van Stompwijk en recreanten weer leefbaar en aantrekkelijk wordt. Tevens biedt deze verbindingsweg ondernemers groeimogelijkheden voor hun bedrijven waarmee Stompwijk een economische impuls kan krijgen. Stompwijk is een ondernemersdorp en bedrijven vervullen een belangrijke rol voor de werkgelegenheid en in het verenigingsleven. De eerste spade voor de aanleg van de verbindingsweg kan op zijn vroegst eind 2009 de grond in. Verkeer kan dan vanaf eind 2013 de weg gebruiken.

Stompwijkse wijze
Deze eerste twee projecten zijn het resultaat van een jaar intensieve samenwerking, waarbij betrokken partijen, overheden, ondernemers, maatschappelijke organisaties en bewoners gezamenlijk gewerkt hebben aan de uitwerking van de gebiedsvisie voor Stompwijk. Deze open, communicatieve aanpak, ook bekend als de Stompwijkse wijze van werken, zorgt voor zorgvuldig uitgewerkte projecten met draagvlak binnen de gemeente en bij bewoners, ondernemers en organisaties.

Partners
Via de zelfde werkwijze is de uitwerking van meer projecten in Stompwijk ter hand genomen, waaronder het ontwikkelen van een recreatief knooppunt van waaruit recreanten wandelend of met de fiets het gebied in kunnen trekken en de omvorming van de Stompwijkseweg tot recreatieve route. Ook is een herstructureringsplan voor het glastuinbouwgebied in de maak. Alle deelprojecten die nog in voorbereiding zijn worden in de loop van 2009 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.