Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Oproep aan politiek: verhoog inkomensgrens voor huurtoeslag

Honderdduizenden mensen die nu huurtoeslag krijgen gaan er komend jaar fors op achteruit. Dat is een onbedoeld effect van de bezuinigingen die het kabinet toepast op de regeling voor de Buitengewone Uitgaven (BU). Veel chronisch zieken en gehandicapten worden hier ook door getroffen. In een gezamenlijke brief vragen CG-Raad en vakorganisaties de Tweede Kamer maatregelen te treffen.

Voor de CG-Raad is dit probleem niet nieuw. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de BU zou worden afgeschaft en een nieuwe regeling zou worden ingevoerd, heeft de CG-Raad dit punt onder de aandacht gebracht van de betrokken ministeries. Het schrappen van aftrekposten uit de BU zorgt er namelijk voor dat het belastbaar inkomen hoger wordt en dus komen mensen minder makkelijk in aanmerking voor huur- en zorgtoeslag.

Minister Donner heeft in reactie op dit probleem in een bestuurlijk overleg met de CG-Raad (op 26 maart) toegezegd 0,2 miljard euro toe te voegen aan het budget voor de nieuwe regeling, genaamd Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Maar dit geld wordt tot nu toe niet gebruikt om het huurtoeslag-probleem op te lossen.

De CG-Raad heeft daarom nu samen met de vakorganisaties FNV, CNV, MHP en de Woonbond een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin doen zij een oproep om de inkomensgrens voor de huurtoeslag voor 65-minners te verhogen. Daardoor hebben mensen eerder recht op huurtoeslag. Voor 65-plussers is dat al gebeurd.


* Persbericht van de vijf organisaties


* Gezamenlijke brief van de vijf organisaties over compensatie huurtoeslag i.v.m. WTCG

Verbetering afbakening

De CG-Raad praat deze week ook nog met staatssecretaris Bussemaker over het verbeteren van het bereik van de Wtcg. De nieuwe wet regelt dat chronisch zieken en gehandicapten vaste toeslagen krijgen. Veel mensen dreigen daarbij onterecht buiten de boot te vallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met spierziekten, zeldzame aandoeningen en bepaalde vormen van reuma.

Koopkrachtreparaties

Daarnaast verwacht de CG-Raad op korte termijn een gesprek te hebben met het Ministerie van Sociale Zaken over de koopkrachteffecten van de Wtcg. Uit onderzoek van het Nibud bleek vorige week dat veel mensen met een inkomen tussen bijstandsniveau en modaal er op achteruit gaan. Aanpassing van het wetsvoorstel is daarom nodig.

(Geplaatst: 25 september 2008)

---