Ingezonden persbericht


CAMPAGNE TEGEN ZIEK KALFSVLEES IN KALFSDICHTSTE LAND TER WERELD

BLOEDARMOEDE MILJOEN KALFJES AANGEPAKT

Amsterdam, 25 september 2008; Stichting Wakker Dier start vandaag een meerjarencampagne om één miljoen kalfjes te verlossen van bloedarmoede. Met radiospotjes wordt vanaf vandaag het publiek geïnformeerd. Binnenkort starten acties gericht op horeca en supermarkten. Kalfjes worden in de bio-industrie ziek gemaakt met bloedarmoede, enkel en alleen om het vlees blanker te kleuren. Het is typisch Nederlands dierenleed: Nederland is de grootste exporteur ter wereld van blank kalfsvlees. In Nederland wordt kalfsvlees veel in restaurants gegeten en in toenemende mate ook in supermarkten verkocht. De consumptie stijgt al jaren.

Pasgeboren kalfjes worden uit steeds meer afgelegen uithoeken van Europa aangesleept. Daarvoor worden ze gelijk na de geboorte bij de moederkoe weggehaald. De kalfjes staan de eerste acht weken alleen. Daarna worden ze vier maanden vetgemest in krappe hokken, zonder stro, staand in hun eigen stront. Door een dieet met kunstmelk krijgen ze bloedarmoede en kleurt het vlees blank. Blank kalfsvlees is letterlijk en figuurlijk een ziek stukje vlees van een kalf dat nooit een wei heeft gezien.

Met de kalfsvleescampagne wil Wakker Dier hetzelfde bereiken als de biggencastratie- en legbatterijcampagne. Door gerichte company campaigning zijn alle supermarkten en het merendeel van de verwerkende industrie overgestapt van eieren uit de legbatterij naar scharreleieren. De castratiecampagne leidde ertoe dat alle supermarkten vanaf 2009 geen vlees meer verkopen van biggetjes die onverdoofd zijn gecastreerd. De bloedarmoede zal centraal staan in de kalfsvleescampagne. De campagne zal moeten opboksen tegen de kalfsvleespromo-campagne van de veesector die recent 3 miljoen subsidie van de EU kreeg.

Kalfsvlees wordt in Nederland door twee bedrijven geproduceerd: van Drie en Alpuro. De Firma Van Drie in Apeldoorn is de wereldmarktleider. Eén vijfde van alle kalfsvleesgerechten die in Europa op de menukaart staan komt van deze 'groothandelaar in bloedarmoede'. Jaarlijks worden in Nederland anderhalf miljoen kalfjes vetgemest voor kalfsvlees. Driekwart daarvan heeft bloedarmoede. Omdat er onvoldoende kalfjes op Nederlandse melkveebedrijven worden geboren, worden jaarlijks 600.000 pasgeboren kalfjes geïmporteerd; de laatste jaren steeds vaker uit vergelegen landen als Polen en Litouwen. In Engeland zijn er initiatieven om een halt te brengen aan de kalver-exporten naar Nederland, vanwege het grote dierenleed in ons land. De kalveren voor het blank kalfsvlees worden in standaardhokken gehouden; de eerste acht weken alleen, daarna in krappe groepshokken. Een paar veebedrijven produceren onder label 'Peter's Farm' waarbij de dieren wel meer ruimte hebben maar nog steeds bloedarmoede. Een vierde van de kalfsvleesproductie is tegenwoordig 'rosé'vlees. Hiervoor geldt hetzelfde kalverleed als de blanke kalveren, exclusief de bloedarmoede. Er is in Nederland één biologisch kalverbedrijf: Boon in Ede. Daar lopen de gezonde kalfjes lekker buiten in de wei.

Einde persbericht