Waterschap Roer & Overmaas


vissen vrij baan

Vlootbeek in nieuw jasje en vissen vrij baan

25 september officiële in gebruikname vispassages

Woensdag 25 september a.s. worden de vispassages in de Vlootbeek en bij de monding van de Maas officieel in gebruik genomen. Ook de herinrichting van de Vlootbeek is dan een feit. Deze volgt nu weer zijn oude loop en meandert door het landschap en mondt uit in de Maas.

Met deze maatregelen is de Vlootbeek elders ontsloten op de Maas en hebben vissen weer vrij baan. Vissen zoals de kopvoorn kunnen nu weer stroomopwaarts de Vlootbeek op zwemmen en de paai- en opgroeigebieden bereiken.

Met het project beoogt het Waterschap Roer en Overmaas de visstand in het watersysteem van de Vlootbeek weer op peil te krijgen en de beken die uitmonden in de Vlootbeek tot één watersysteem te verbinden.

`Straks zien we meer en vissen en vissoorten in de Vlootbeek. Met dit project is ook de eerste beekmonding aangepakt in het werkgebied van het waterschap en weer een barrière voor vissen beslecht', aldus Jan Schrijen, voorzitter van het waterschap.
Water is van iedereen. Daarom is er voor de recreant in dit project door gemeente en waterschap ook (wandel)ruimte gecreëerd, zodat iedereen water kan beleven.

Beekmondingen Maas
De Vlootbeek is één van de 14 beekmondingen die in het convenant zijn opgenomen, dat Rijkswaterstaat Limburg en Waterschap Roer en Overmaas in 2006 getekend hebben. In totaal worden er 64 beekmondingen langs de Maas heringericht.

Met het project wordt ook uitvoering gegeven aan de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), te weten het verbeteren van de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater van het stroomgebied van de Maas. Waterbeheerders hebben het opheffen van migratiebarrières (zoals stuwen, waterkrachtcentrales, beekmondingen etc.) en het herstel van leefgebieden geïdentificeerd als een belangrijke maatregel om een gezonde visstand te bereiken. Bereikbaarheid van paai- en opgroeigebieden voor vissen heeft inmiddels een vaste plek in het Europese en landelijke beleid, maar is ook heel zichtbaar in het dagelijkse werk van Rijkswaterstaat en Waterschap Roer en Overmaas.

Ook het terugdringen van rioolwateroverstorten door de bouw van een bergbezinkbassin door de gemeente Maasgouw is een zichtbaar voorbeeld om de waterkwaliteit te verbeteren.

De totale kosten bedroegen 1,6 miljoen euro. Het waterschap krijgt ruim 7 ton van derden, waaronder van Rijkswaterstaat in het kader van de overeenkomst `Herstel en Inrichting Beekmondingen Maas', de Subsidieregeling gebiedsgericht Beleid van het Rijk oftewel Vitaal Platteland en de gemeente Maasgouw.