Situatie bij toeleveranciers mobiele telefoons in Azië niet verbeterd
Rechten van arbeiders `Decent Factory' nog steeds geschonden
AMSTERDAM, 20080924 -- De mobiele telefoonindustrie lijkt een schone industrie zonder problemen. Echter, de arbeidsomstandigheden van medewerkers in veel fabrieken die mobiele telefoons of onderdelen produceren zijn miserabel en zijn de laatste jaren nauwelijks verbeterd. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde makeITfair rapport `Silenced to Deliver' over de mobiele telefoonindustrie in China en de Filippijnen.
Elke seconde worden er 36 mobiele telefoons geproduceerd, waarvan de helft in China. Azië is 's werelds grootste producent van elektronica. Daar worden de meeste mobiele telefoons geproduceerd door vrouwen tussen de 16 en 30 jaar oud die vaak kostwinner zijn voor het hele gezin. Zij werken onder slechte omstandigheden en hebben weinig mogelijkheden hun situatie te verbeteren zolang onafhankelijke vakbonden nog worden verboden of het werken onmogelijk wordt gemaakt.
Vier jaar geleden werd Nokia in de documentaire `A Decent Factory' gevolgd in haar poging toeleveranciers te monitoren. En daar kwamen vele misstanden aan het licht. In het nieuwe rapport van makeITfair is `the Decent Factory' één van de zes fabrieken die werd onderzocht. Met het onderzoek werd duidelijk dat schendingen van arbeidsrechten nauwelijks zijn afgenomen in de afgelopen vier jaar. Door deze documentaire mogen we echter veronderstellen dat Nokia en de andere mobiele telefoonbedrijven op de hoogte waren van de slechte situatie. Het rapport `Silenced to Deliver' laat duidelijk zien dat de grootste mobiele telefoonbedrijven; Nokia, Samsung, Motorola, LG, Sony Ericsson en Apple in China en de Filippijnen nog steeds te weinig doen om de rechten van de arbeiders te waarborgen.
De grootste problemen die het onderzoek laat zien in alle onderzochte fabrieken zijn lage lonen, extreem lange werkdagen onder hoge werkdruk, gekort worden op het loon als straf bij fouten, het niet respecteren van vakbonden door overheden en bedrijven, en gezondheids- en veiligheidsproblemen. Het rapport laat zien dat zowel nationale wetten, conventies van de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie) en de gedragscodes van de mobiele telefoonbedrijven zelf geschonden worden. Bedrijven doen te weinig om ervoor te zorgen dat de gedragscodes worden geïmplementeerd in hun productieketen. Ook houden ze daadwerkelijke veranderingen tegen door hun inkooppraktijken niet te veranderen en de productiekosten steeds verder te verlagen waardoor er voor de fabrieken weinig ruimte voor verbetering is. Het is uiteindelijk de werknemer die hiervoor betaalt.
"Terwijl de prijzen van mobiele telefoons steeds lager worden blijven de fabrieksarbeiders in China en de Filippijnen een hoge prijs betalen", zegt Esther de Haan (SOMO), een van de auteurs van het rapport.
Het rapport wordt gepubliceerd door makeITfair. makeITfair is een Europese campagne die zich richt op de arbeids- en mensenrechtenproblemen in de productieketen van consumenten elektronica. Zie ook de website www.makeitfair.org