Rotterdams Conservatorium / Dansacademie



---

Havo voor muziek en dans Kruisplein 26 3012 CC Rotterdam T +31 10 2171100 F +31 10 2171156 havo@hmd.nl

Stijn Hoogendoorn.

Een bijzonder jaar voor Stijn

Het is een bijzonder jaar voor Stijn Hoogendoorn. In februari danste hij voor de koningin, in juni was hij voor een tv-reportage een week in Bhutan en in september is hij begonnen op de Havo voor Muziek en Dans. Terugblikken, en even vooruitkijken, met een 12-jarige danser.

Het begon allemaal in januari. Stijn Hoogendoorn, toen nog 11 jaar en leerling van de A-klas, was één van de 24 jongens van de Rotterdamse Dansacademie (RDA) die tijdens de matinee ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Koningin Beatrix, op 1 februari in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, zouden dansen in Stamina van choreograaf Thom Stuart. Programmamaker en presentator Ivo Niehe kwam naar de RDA om een kort portret te filmen van Stijn; dat moest voorafgaand aan de uitvoering van het jongensstuk in Carré worden vertoond. Niehe raakte toen zo onder de indruk van de zelfverzekerde blonde krullenbol dat hij diens ouders voorstelde een item over het gezin Hoogendoorn te maken voor De TROS TV Show. Dit programma werd uitgezonden op de avond van de matinee; de volgende dag was op tv een integrale registratie van de matinee zelf te zien, met Stamina en het portretje van Stijn. Ik vond het heel erg gaaf om voor de koningin te dansen. En dat ook nog eens in zon beroemd theater!

In april nam Niehe weer contact op, met de vraag of Stijn op 29 mei zou kunnen optreden tijdens de uitreiking van de Koning Willem I Prijs in Theater Dilligentia in Den Haag, in aanwezigheid van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Nou, dat zag Stijn wel zitten. Hij danste een solo en na afloop liet hij zich op de foto zetten met de Nederlandse kroonprins en diens echtgenote. Dat was ook gaaf, ja.

Korte tijd later volgde de reis naar Bhutan, andermaal een initiatief van Niehe. Die zou op 23 juni een programma presenteren in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, om leden te werven voor Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties (tv-uitzending op 27 juni). Vergezeld door zijn moeder vloog Stijn naar het kleine koninkrijk in de Himalaya om samen met Niehe en een cameraploeg een reportage te maken over het onderwijs aldaar. Het werd een erg mooie, maar ook vermoeiende week, aldus Stijn. De klimtocht van 2,5 uur naar een klooster en de ontmoeting met een jongetje met het Syndroom van Down hebben de meeste indruk op hem gemaakt.

En nu reist Stijn dagelijks van het ouderlijk huis in Papendrecht naar de Havo voor Muziek en Dans in Rotterdam, die gevestigd is in hetzelfde gebouw als de RDA. Daar volgde hij de afgelopen drie jaar de lessen van de Juniorenklas 1 en 2 en de A-klas. Niet echt, antwoordt Stijn op de vraag of hij die vooropleidingen zwaar vond. Hij voegt eraan toe: Ik vond het erg leuk om te doen. Het niveau lag aanzienlijk hoger dan op de plaatselijke dansschool, waar hij aanvankelijk drie keer per week heen ging. Dat werd steeds minder, omdat ik me daar ging vervelen.

Het nieuwe schooljaar is net begonnen en dat betekent elke dag vroeg op, twee tot drie uur dansles en ook nog eens huiswerk maken. Dat is best vermoeiend, aldus Stijn. Maar hij doet het heel graag, want dansen, bewegen op muziek, is zijn lust en zijn leven. Fijn aan deze school is dat je hier te maken hebt met jongens en meisjes die allemaal ongeveer dezelfde ambitie hebben als jij. Dat schept een band en iedereen respecteert elkaar. Of hij later zal kiezen voor de dansacademie, weet hij nog niet, zegt Stijn. Ik hou ook van musicals en van cabaret, lacht hij. Ik ga eerst de havo doen en daarna zie ik wel.

Stijn Hoogendoorn in Stamina. Foto Konrad Szymanski.